Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zástava SE - tasr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slovenské elektrárne
12. januára 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Predá Enel elektrárne tento rok?

„Máme ponuky. Viac-menej vieme aké problémy tam sú a vieme, že tento proces by sa mohol uzavrieť niekedy medzi terajškom a budúcim júnom,“ prehlásil generálny riaditeľ Enelu Francesco Starace v rozhovore pre denník Financial Times.

Uviedol, že aktíva vo východnej Európe „sa predajú v roku 2015, takže pokiaľ ide o dlh, budeme v oveľa lepšej pozícii než sme pôvodne plánovali“. Enel chce uistiť investorov o schopnosti splácať svoje dlhy a zamerať sa na rýchlo rastúce trhy mimo Európy.

Taliani vlastnia majoritný 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach (SE). Predaj akcií spustili v júli 2014, pôvodne ho chceli dokončiť do konca roka. Záujem potvrdili česká spoločnosť ČEZ i konzorcium Slovnaftu s maďarskou skupinou MVM.

Otázok skôr pribúda

Popri termíne predaja je nejasný aj zámer slovenskej vlády ako menšinového akcionára ohľadom posilnenia pozície štátu v SE. Hlavnou otázkou ale ostáva ich cena, a to najmä v súvislosti s projektom dostavby 3. a 4. bloku elektrárne Mochovce. V novembri sa Enel a ministerstvo hospodárstva dohodli na navýšení rozpočtu dostavby na 4,63 miliardy eur a termínoch dokončenia jednotlivých blokov v rokoch 2016 a 2017.

Záujemcovia o akcie v SE však pozorne sledujú aj vývoj okolo nedávnych policajných razií a úradných kontrol. Do naštrbených vzťahov medzi Enelom a štátom navyše v decembri zasiahlo vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo, čím sa pravdepodobne zvýši počet už prebiehajúcich súdnych sporov medzi SE a štátom, resp. štátnymi organizáciami.

Ani predaj akcií Enelu v rumunských distribučných firmách nie je jednoduchý. Vláda od Talianov požaduje v medzinárodnej arbitráži viac než 521 miliónov eur. V Bukurešti sa najčastejšie hovorí o záujme producenta elektriny Nuclearelectrica a distribútora elektriny Electrica, ktoré sú v štátnych rukách, ale tiež o záujme čínskej štátnej korporácie SGCC či konkurenčných firiem E.ON a GDF Suez.

Predaj akcií v Španielsku vyšiel

Od nástupu Staraceho do čela skupiny v máji 2014 došlo k zavedeniu viacerých úsporných opatrení aj k rozsiahlym organizačným zmenám s cieľom zjednodušiť štruktúru firmy. Šéf Slovenských elektrární Luca D´Agnese sa v auguste minulého roku stal aj riaditeľom pre východnú Európu.

V marci tohto roku sa očakáva predstavenie ďalších detailov reorganizácie skupiny.

Koncom roka 2014 sa Enelu podarilo úspešne predať 22 percent akcií španielskej dcérskej spoločnosti Endesa. V novembri tak firma získala asi 3,1 miliardy eur do svojho rozpočtu.

Zatiaľ sa však nedokončil predaj aktív, vrátane Slovenských elektrární, ktoré majú prispieť k zníženiu dlhu pod 40 miliárd eur. Čistý dlh skupiny bol k 30.9.2014 na úrovni takmer 44,6 miliardy eur.

Enel vsádza na Latinskú Ameriku

Enel sa mieni v budúcnosti angažovať predovšetkým v regióne Latinskej Ameriky, a to aj napriek spomaleniu v niektorých častiach tohto regiónu. „Ak máte populáciu, ktorá je tak veľká a mladá, pre podnikanie ako je poskytovanie elektriny, je to úžasné uistenie, že v nasledujúcich desiatich až dvadsiatich rokoch dopyt porastie,“ poznamenal Starace.

Opatrnejší je pokiaľ ide o výhľad rastu na domácom trhu, ktorý brzdí stagnujúca talianska ekonomika.

Talianske ministerstvo financií vlastní vo firme 31-percentný podiel. Vláda ho chce znížiť na 25 %, ale kvôli zlým podmienkam na trhu zatiaľ tento privatizačný plán odložila.  

Energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.