Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
€mince na dlani - Európska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
16. júna 2015 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Leto: Rady pre úspory elektriny a vody

Chladnička bez námrazy

Neodmysliteľnou súčasťou leta je pre mnohých ľudí popíjanie vychladených nápojov, čo si vyžaduje dobre fungujúcu chladničku s mrazničkou. Ak disponujete starším modelom, spotreba elektriny môže činiť aj cez 600 kWh ročne. V prípade modelu v triede energetickej účinnosti A+++ je ročná spotreba o dve tretiny nižšia. Bez ohľadu na energetické parametre spotrebiča, je treba dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

Kvôli zníženiu spotreby elektriny je dobré v lete chladničku pravidelne odmrazovať. Ak bude mať vrstva námrazy viac než 3 mm, náklady na elektriny sa vám môžu zvýšiť až o 75 %. Navyše v lete väčšina ľudí vo veľkom vkladá do mrazničky nádoby s tekutinami. Tie postupným odparovaním tvorbu námrazy podporujú. Horúce potraviny pred uložením do chladničky tiež nechajte vychladnúť.

Zdroj: Flickr.com/Jordi Marsol, licencia Creative Commons

Chladnička by mala byť umiestnená čo najďalej od zdrojov tepla, napríklad sporáka, umývačky riadu či radiátora. Každý stupeň navyše v jej okolí totiž zvyšuje jej spotrebu až o 4 %. Vhodná vnútorná teplota spotrebiča je 7 stupňov. Nie je treba ju podchladzovať ani v horúcom počasí.

Aspoň raz do roka sa oplatí vyčistiť tepelný výmenník (mriežku) na zadnej stene zariadenia. Usadzovanie prachu totiž obmedzuje odovzdávanie tepla do okolitého prostredia a zvyšuje spotrebu elektriny.

Chladenie a tienenie v jednom

Samostatnou kapitolou sú v lete klimatizácie, ochladzovače vzduchu a ventilátory, ktorých funkčnosť tiež ovplyvňuje čistota filtrov a vrtúľ. V našich starších článok sa dozviete viac o výbere a správnom používaníklimatizácie.

Či už vzduch v miestnosti schladíme alebo len rozvírime, základným bodom je zabrániť vstupu tepla do miestnosti. Tým sa v horúčavách zníži nutnosť spomínané spotrebiče zapínať či prepínať na silnejšie stupne.

Počas dňa to znamená mať zavreté okná, aby sa teplo zvonku do interiéru vôbec nedostalo a tiež zatienenie okien, ideálne vonkajšími žalúziami. Zabránia totiž, aby sa slnečné lúče dostali k okennému sklu a ohriali ho. Južné európske krajiny s tým majú bohaté skúsenosti.

Zdroj: Flickr.com/jenny downing, licencia Creative Commons

Pomôcť môžu aj okenné odrazové fólie, ktoré ľahko nalepíte na vonkajšiu stranu okna. Disponujú rôznym stupňom reflexie a priepustnosti svetla.

Aby sme z miestnosti dostali vydýchaný vzduch, vetraniu sa nevyhneme. Najefektívnejšie je vetrať počas noci a nadránom, kým je vonkajšia teplota relatívne nízka. Výmenu vzduchu tiež urýchlite prievanom, keď súčasne otvoríte protiľahlé okná a dvere.

Úsporná sprcha

Priemerná spotreba vody na Slovensku na hlavu sa neustále znižuje a v porovnaní s inými krajinami EÚ patrí k najnižším. Aj tu však môžeme svoje správanie zefektívniť a ušetriť peniaze. Jednou z najvýraznejších položiek je kúpeľ vo vani, ktorý s vlažnou vodou veľa ľudí obľubuje aj v teple a nahrádza si ním napríklad kúpeľ v bazéne. Zatiaľ čo pri kúpeli sa spotrebuje 100 – 200 litrov vody, pri sprche len 30 – 50 litrov.

Zdroj: Flickr.com/markus spiske, licencia Creative Commons

Naša frekvencia sprchovania sa v lete zvyšuje. Prínosom sú preto úsporné sprchové hlavice. Zatiaľ čo staršie typy hlavíc majú prietok aj 20 litrov za minútu, úsporné modely sa pohybujú na úrovni 4 – 8 litrov. Váš komfort to pritom nijako neovplyvní. Prípadne môžete medzi batériu a hadicu namontovať ventil, ktorý vám prietok vyreguluje.

(c) energia.sk, nazeleno.cz

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.