Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zlte plynovody - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
15. novembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Potrebuje Slovensko nové skladovacie kapacity plynu?

Slovensko môže mať nový zásobník plynu. Nachádzať by sa mal v obci Golianovo v blízkosti Nitry a disponoval by aktívnou sezónnou uskladňovacou kapacitou 676,4 miliónov m3. Prevádzkovateľ, firma Engas z Nitry, v septembri získala osvedčenie MH SR o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky.

Projekt nie je úlnou novinkou. Zaradený bol už do dokumentu Stratégia energetickej bezpečnosti SR z roku 2008. Vtedy sa v kolónke očakávaná uskladňovacia kapacita predpokladal objem 1 až 1,5 miliárd m3. Veci sa pohli dopredu až v tomto roku, keď firma Engas podala návrh na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby.

Služby v oblasti skladovania plynu u nás poskytujú spoločnosti Nafta a Pozagas. K dispozícii je aj zásobník SPP Storage vo vlastníctve SPP Infrastructure. Ten sa nachádza na území Česka, ale je prepojený so slovenskou plynárenskou sústavou. Súčasná skladovacia kapacita Slovenska tak predstavuje 39,9 TWh (3,77 mld. m3). Podľa predsedu Združenia dodávateľov energií (ZDE) Michala Hudeca je ale dostatočná.

„Neprislúcha mi hodnotiť investičné zámery infraštruktúrnych spoločností. Na druhej strane, naši členovia, ktorí dodávajú koncovým zákazníkom zemný plyn, si v súčasnej situácii dokážu zazmluvniť dostatočné skladovacie kapacity v prípade, ak tento nástroj vyhodnotia pozitívne či už z hľadiska garantovania bezpečnosti dodávok svojim zákazníkom alebo ako inú obchodnú priležitosť,” zdôvodnil pre náš portál.

Firma Engas sa zaoberá ťažbou plynu. Vlani sa v ložisku v Ivanke pri Nitre podľa údajov Hlavného banského úradu SR vyťažilo 4968 m3 plynu. Ide ale o neštandardný plyn s vysokým obsahom oxidu uhličitého (CO2), ktorý nie je vhodný na bežné použitie. Objem vyťažený z tohto ložiska sa využíva výlučne na výrobu tepla v teplárni Chrenová Nitra, kde sa po zmiešaní so štandardným plynom spaľuje v kotolni.

Zásobník firmy Engas spojí s blízkou kompresorovou stanicou v Ivanke pri Nitre nový prepojovací plynovod. Ten je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Náklady sa  odhadujú na 8 miliónov eur. Zámer investora uvažuje o troch možnostiach trasovania, pričom s výstavbou by sa mohlo začať na budúci rok.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.