Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
emisie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Senor Codo (licencia Creative Commons)
3. decembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Poslanci schválili 80 %-nú daň na prebytočné emisné povolenky

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili zdanenie nevyužitých emisných povoleniek sadzbou 80 percent. Do štátneho rozpočtu má opatrenie priniesť 150 mil. eur. Časť predpokladaného výnosu sa má použiť najmä na vykrytie vyšších sociálnych výdavkov, zvyšok by mal tvoriť rezervu na nepredvídateľné výdavky alebo na zníženie deficitu.

Novú daň podporila celá koalícia, väčšina prítomných opozičných poslancov sa hlasovania zdržala.

Základom dane bude súčet nespotrebovaných emisných kvót za príslušný kalendárny rok a prevedených kvót v jednotlivých mesiacoch, ktoré sa ohodnotia trhovou cenou. Informácie bude na svojej internetovej stránke pravidelne zverejňovať Ministerstvo financií SR.

Keďže retroaktívne zdanenie nebolo možné, predmetom dane sú alokované emisné kvóty v rokoch 2011 a 2012.

Koho sa nová daň týka?

Podľa ministerstva financií 133 zo 144 slovenských spoločností zapojených do Európskeho systému obchodovania s emisiami (ETS) dostalo viac povoleniek ako v skutočností potrebujú. Z neefektívneho rozdelenia limitov minister Mikloš obvinil predchádzajúcu vládu.

Medzi spoločnosti s relatívne najvyššou nadalokáciou kvót podľa Inštitútu finančnej politiky patria Tehelne Vranov, Petrochema (v konkurze), Siderit, Trnavská teplárenská, Slovmag, Handlovská energetika, Bučina Zvolen, Chemosvit Energochem. Do skupiny firiem s absolútne najvyššou nadalokáciou kvót sú zaradené U.S. Steel Košice, Slovenské elektrárne, Slovnaft, Eustream, Carmeuse Slovakia, SMZ Jelšava, Siderit, Východoslovenské stavebné hmoty atď.

Podľa prepočtov ministerstva by v rokoch 2008-2012 spoločnosti mohli predajom nadbytočných emisií CO2 zarobiť asi €666 mil. Od roku 2008 mali firmy získať v priemere o takmer tretinu viac povoleniek než potrebovali.

Medzi hlavnými dôvodmi tak výrazného vzniku nadbytku alokovaných a nespotrebovaných CO2 povoleniek sa uvádzajú:

  • hospodárska kríza – napr. v roku 2009 sa ušetrilo až 60% alokovanej kvóty;
  • rozdelenie povoleniek medzi podniky v čase, keď sa očakával rozvoj priemyselnej výroby a hospodársky rast;
  • silný lobing veľkých priemyselných spoločností v čase schvaľovania objemu povoleniek.

Koľko stojí tona emisií CO2?

Cena uhlíka sa na európskom emisnom trhu EUA v polovici roku 2008 pohybovala okolo €30/t. Postupne cena klesala, v novembri 2010 sa podľa serveru PointCarbon pohybovala medzi €14-15/t. Podľa niektorých predpovedí bude cena CO2 stúpať, a to z dôvodu ozdravenia hospodárstva po kríze a rastúcimi cenami ropy a zemného plynu. V roku 2013 by podľa analýzy švajčiarskej banky UBS mohla dosiahnuť úroveň €30/t.

Text redakčne skrátený.

Zdroj: EurActiv.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.