Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrický stĺp 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / lain Cuthbertston (licencia Creative Commons)
2. decembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Poľsko začína mať problémy s pokrytím dopytu po elektrine

Elektrina v Poľsku začína byť drahšia ako v susednom Nemecku. Najväčšia postkomunistická ekonomika v EÚ totiž nevybudovala dostatok nových elektrární, ktoré by pokryli rastúci dopyt po energii, a tak jej hrozí, že bude závislá na jej dovoze.

Ani globálna hospodárska kríza nestlačila spotrebu energií v Poľsku, zato však mala za následok pokles až zastavenie investícií do rôznych projektov, vrátane energetických. Výsledkom je, že Poľsku hrozí nedostatok energie.

Spotreba elektriny v Poľsku za prvých 10 mesiacov v roku 2010 vzrástla medziročne o 4,2 % a analytici odhadujú, že sa bude zvyšovať aj v nasledujúcom roku. Export elektriny z Poľska do Nemecka, Švédska, Česka a na Slovensko v rokoch 2006 – 2009 pritom klesol o 40 %, zatiaľ čo dovoz energie z týchto štátov v rovnakom období stúpol o 55 %.

Hospodárstvo Poľska v predchádzajúcich rokoch prudko rástlo, dvakrát rýchlejšie, ako bol priemer v eurozóne, do ktorej krajina zatiaľ nepatrí. Ale výstavba elektrární za hospodárskym rastom zaostávala. To malo za následok zvýšenie cien energií. Opačná situácia je v Nemecku, ktoré „čelí“ prebytku energie a hrozí mu, že tento prebytok v roku 2013 ešte vzrastie. Dôvodom bude dokončenie rozostavaných veterných a solárnych elektrární. Tie majú krajine pomôcť znížiť mieru produkcie emisií skleníkových plynov.

Poľsko na budúci rok zvýši inštalovaný výkon hnedouhoľných elektrární o 860 MW a vyradí z prevádzky zastarané zariadenia s celkovým inštalovaným výkonom 206 MW. Okrem tohto projektu sa však do roku 2014 neočakáva dokončenie žiadnej uhoľnej či plynovej elektrárne, zato v roku 2013 bude musieť Poľsko odstaviť zariadenia s výkonom 412 MW, informovala agentúra Bloomberg.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.