Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
4. decembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Poľsko sa rozhodlo zamedziť prílevu prebytočnej „zelenej“ energie

Poľsko sa rozhodlo blokovať import prebytočnej energie z OZE z Nemecka. Takýto stav však vyvoláva problémy v nemeckej rozvodnej sieti. Šéf Nemeckej energetickej agentúry (Dena) Stephan Kohler pre najnovšie vydanie týždenníka Spiegel povedal, že ak už prebytočná solárna a veterná energie nebude vyvážaná do zahraničia, potom sa nemecká rozvodná sieť stane nestabilnou.

Prevádzkovateľ poľskej rozvodnej energetickej siete PSE sa rozhodol vybudovať na hranici s Nemeckom blokovacie zariadenie. V budúcnosti zabráni, aby sa nadbytočná energia automaticky prelievala z Nemecka do Poľska. Poľské uhoľné elektrárne musia doteraz v takých prípadoch náhle odstavovať svoje kapacity preto, aby zabránili preťaženiu a kolapsu siete.

Zariadenie na poľskej hranici zabráni tomuto nebezpečenstvu a s nadbytočnou dodávkou elektriny do siete si bude musieť poradiť Nemecko samotné. Kohler žiada, aby sa urýchlila výstavba energetického prepojenia medzi nemeckým severom, kde sú v prevádzke veľké kapacity zelenej energie, a juhom, kde je vysoká spotreba elektriny, informovala agentúra DPA.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.