Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
16. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Poľsko sa obáva tlaku EÚ na reguláciu ťažby plynu z bridlíc

Poľsko sa obáva, že tlak vyvolaný vo Francúzsku proti ťažbe plynu z bridlíc by sa mohol premietnúť do celoeurópskeho zákazu ťažby a prieskumu. Uviedol to námestnik riaditeľa spoločnosti PGNiG Marek Karabula.Poľskí činitelia v reakcií na kampane a ktroky proti bridlicovému plynu v západnej Európe už dali najavo, že brániť prieskumu a ťažbe nehodlajú.

„Podľa informácií, ktoré dostávame je možné, že vznikne tlak na prijatie pravidiel pre celú EÚ,“ uviedol Karabula pre agentúru Reuters. „Sme silno presvedčení, že tieto veci by sa mali regulovať na národnej úrovni,“ dodal. Poľský podnik má podľa Karabulu obavy, že regulácia na úrovni EÚ by obmedzila možnosť ťažby nekonvenčných zdrojov plynu a zmarila poľské nádeje, že sa zbaví závislosti na plynu z Ruska.

PGNiG vlastní väčšinu licencií na prieskum poľských ložísk nekonvenčných zdrojov plynu. Podľa aprílovej správy amerického Úradu pre energetické informácie má Poľsko najväčšie zásoby plynu z bridlíc v Európe v objeme asi 5,3 biliónov metrov kubických. Pri súčasnej spotrebe by to krajine stačilo na bezmála 400 rokov.

Druhé najväčšie zásoby v Európe má Francúzsko, to však z obáv o životné prostredie smeruje k zákazu prieskumu týchto ložísk. Minulý týždeň návrh zákona o zákaze schválila horné komora parlamentu a v júni o ňom bude hlasovať Senát.

Šéf poľské štátneho geologického inštitútu Henryk Jacek Jezierski minulý týždeň prehlásil, že Poľsko prieskum ložísk nijak brániť nebude a bude prihliadať na to, aby se uskutočňovali bezpečným spôsobom. „V Spojených štátoch sa ťaží na 35.000 vrtoch a neobjavili sa tam žiadne známky negatívnych dopadov na životné prostredie, “ uviedol Jezierski.

Poľská vláda považuje prieskum možných ložísk plynu z bridlíc za súčasť snahy o diverzifikáciu zdrojov energie. Premiér Donald Tusk nedávno pripomenul, že suroviny slúžia ako politické zbrane a preto by Poľsko malo byť čo najviac nezávislé na dodávkach zo zahraničia.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.