Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
B&W nuclear plant
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
30. novembra 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Poľsko pripravuje tender na výstavbu prvej atómky

Ešte v tomto roku by sa mohol spustiť proces výberu dodávateľa pre výstavbu prvej atómovej elektrárne v Poľsku. Tamojší ekonomický denník Puls Biznesu napísal, že tendra sa zúčastní päť dodávateľov, konkrétne z USA, Japonska, Kanady, Francúzska a Južnej Kórey. O budúcnosti jadrovej energetiky v krajine ale nie je rozhodnuté, vláda bude rozhodovať o realizácii projektu v roku 2019.

Na zatiaľ nešpecifikovanej lokalite s ráta sa vybudovaním dvoch blokov, každý s inštalovaným výkonom 1500 MW. S výrobou elektriny z prvého z nich sa malo pôvodne začať v roku 2020, momentálne sa harmonogram posunul na rok 2030.

Víťaz tendra by sa mal okrem zabezpečenia technológie a know-how podieľať aj na financovaní projektu. Náklady na výstavbu sa v prípravnej fáze projektu odhadujú na 40-60 miliárd zlotých (v prepočte približne 9,4 až 14 mld. eur).

Prípravou projektu je poverená firma PGE, najväčší výrobca elektriny v Poľsku, ktorá je v štátnych rukách. PGE by sa mala stať aj budúcim prevádzkovateľom elektrárne. Podľa zdrojov denníka Puls Biznesu  patrí do okruhu záujemcov o účasť v tendri americká skupina Westinghouse, ktorú vlastní japonská Toshiba, americko-japonská aliancia GE Hitachi, kanadská SNC-Lavalin Nuclear, francúzska AREVA v spolupráci so skupinou EDF a juhokórejský gigant KEPCO.

Plán postaviť prvý jadrový zdroj v Poľsku pochádza z roku 2009. PGE vlastní v projekte 70 %, zvyšok kontroluje trojica menších firiem – Tauron a Medea, ako aj výrobca medi KGHM. PGE je zapojená aj do prípravy atómky Visaginas v Litve.

Nejde o prvý pokus presadiť energiu z jadra v Poľsku. V 80. rokoch minulého storočia sa začalo s výstavbou elektrárne Zarnowiec, ktorú mala tvoriť štvorica blokov sovietskeho dizajnu VVER-440. Verejnosť prevádzku elektrárne v roku 1990 odmietla v ľudovom referende (pozrite sa, ako niekdajšie stavenisko vyzerá dnes.) Kým meškanie súčasného  projektu pribrzdil pád cien elektriny na veľkoobchodnej burze a havária jadrovej elektrárne vo japonskej Fukušime, neúspech atómovej elektrárne Zarnowiec sa pripisuje tragédii v Černoybyle.

V energetickom mixe Poľska dominuje uhlie, krajina je taktiež závislá na dovoze zemného plynu. Varšava sa v rámci stratégie EÚ zaviazala, že do roku 2020 bude tvoriť podiel obnoviteľných zdrojov 15 % na hrubej konečnej spotrebe energie.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.