Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bridlica1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Bridlica. Foto: Flickr.com/aldenchadwick (Licencia Creative Commons)
9. júla 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Poľsko očakáva tento rok ďalších 41 vrtov v ložiskách bridlicového plynu

„Čím viac prieskumných vrtov sa v krátkom čase uskutoční, tým skôr si overíme naše prognózy, čo sa týka rezerv bridlicového plynu,“ oznámilo ministerstvo. Podľa analytikov je na zabezpečenie dôveryhodných informácií o rozsahu a kvalite rezerv potrebných aspoň 100 vrtov.

Doteraz bolo v Poľsku vyhĺbených 23 vrtov a na ďalších šiestich sa pracuje. Držitelia licencií, ktorých Poľsko vydalo doteraz 111, musia do roku 2021 vyhĺbiť minimálne 122 vrtov, ministerstvo však počíta s tým, že to bude podstatne vyššie číslo.

Poľsko odhaduje, že jeho vyťažiteľné rezervy bridlicového plynu dosahujú okolo 346 až 768 miliárd m3. Podľa tejto správy poľskej vlády, ktorú zverejnila koncom marca, najnovšie údaje umožnia plne uspokojiť potreby štátu v oblasti zásobovania plynom na najbližších 70 rokov. Priznala však, že v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi amerických inštitútov je to sklamanie.

Spojené štáty americké ešte minulý rok odhadovali, že vyťažiteľné rezervy v Poľsku by mohli dosiahnuť asi 5,3 bilióna m3, čo vyvolalo v krajine veľké nádeje, že stáročia sa bude môcť spoliehať na bridlicový plyn a dosiahnuť úplnú nezávislosť od dovozov z Ruska. Vláda však dodala, že aj menej priaznivé odhady sú len predbežné a nie je vylúčené, že sa budú meniť v závislosti od toho, aké zásoby obsahujú prieskumné vrty, na ktorých sa pracuje.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.