Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bridlica1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Bridlica. Foto: Flickr.com/aldenchadwick (Licencia Creative Commons)
9. mája 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Poľsko nemieni uvaliť moratórium na ťažbu bridlicového plynu

Minister životného prostredia Tomáš Chalupa v pondelok uviedol, že česká legislatíva nie je pripravená pre zložité technické postupy, aké vyžaduje ťažba bridlicového plynu. Navrhol preto, aby sa po dobu až dvoch rokov nevydávali žiadne povolenia pre ťažbu ani pre prieskum.

Pre obavy o životné prostredie, ktoré by mohla ťažba bridlicového plynu poškodiť, už zastavili prieskumné práce aj Francúzsko či Bulharsko.

Poľsko sa však k týmto krajinám pripojiť nemieni. „Vláda žiadne moratórium na bridlicový plyn neplánuje,“ uviedol Tomasz Arabski z úradu premiéra Donalda Tuska.

Varšava už udelila cez 100 licencií na prieskum možností ťažby bridlicového plynu. Medzi spoločnosťami, ktoré plánujú v Poľsku ťažiť, sú okrem iného Exxon Mobile či Chevron. Krajina očakáva, že by sa s ťažbou mohlo začať na prelome rokov 2014 a 2015.

Odhaduje sa, že Poľsko má zásoby bridlicového plynu s objemom 346 až 768 miliárd m3. Využitie týchto zásob by Varšave umožnilo znížiť závislosť od dovozu zemného plynu z Ruska.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.