Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bridlica1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Bridlica. Foto: Flickr.com/aldenchadwick (Licencia Creative Commons)
19. marca 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Poľsko môže mať bilión metrov kubických plynu z bridlíc

V Poľsku sa zrodili v súvislosti s bridlicovým plynom veľké očakávania potom, čo americký Úrad pre energetické informácie odhadol vyťažiteľné zásoby tejto suroviny v krajine na 5,3 bilióna m3. To by krajine, ktorá je teraz v značnej miere závislá od dodávok plynu z Ruska, pokrylo spotrebu na viac ako 300 rokov.

Poľská stredo-pravicová vláda udelila viac než stovku koncesií na prieskum ložísk bridlicového plynu. Dostali ich giganti ako Exxon Mobil alebo Chevron. Do prieskumu ložísk sa zapojili i poľské štátne firmy, a to plynárenský monopol PGNiG alebo rafinérska spoločnosť Orlen. Vláda sľubuje, že zisk z ťažby, ktorej začiatok sa plánuje na prelom rokov 2014 a 2015, by mohol posilniť štátnu pokladnicu.

V Európe sa však v súvislosti s ťažbou šíria obavy zo znečistenia zásob vody. Podľa niektorých odborníkov však ide o šírenie dezinformácií o údajne ľahkom prenikaniu „nebezpečných chemikálií“ do pitnej vody. Niektoré krajiny ako Francúzsko a Bulharsko už zakázali aj samotný prieskum nového zdroja.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.