Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
29. marca 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Poľsko a Česko sa pripravujú na prepojenie trhov s elektrinou

Poľsko a Česko sa pripravujú na prepojenie trhov s elektrickou energiou. O možnej spolupráci, ktorá by sa mohla začať ešte tento rok diskutuje poľská energetická burza TGE a český operátor trhu s energiou OTE. V dnešnom vydaní novín Dziennik Gazeta Prawna to uviedol šéf TGE Grzegorz Onichimowski. Poľsko sa už prepojilo so Švédskom a Česko so Slovenskom.

Český a Poľský trh by mal podľa Onichimowského prepojiť kábel, ktorým by mohlo ročne prejsť až 7 GWh energie, čo je asi 5 % ročnej spotreby Poľska. Šéf TGE nevylučuje, že podobné projekty by poľská strana mohla vytvoriť aj s Nemeckom, Rakúskom a Maďarskom. Výhoda takéhoto prepojenia spočíva v tom, že obchodníci môžu nakupovať energiu na trhu, kde je najlacnejšia.

„Ďalšie takéto spojenie posilňuje energetickú bezpečnosť Poľska a znižuje závislosť našich odberateľov na stále drahší produkt z domáceho trhu,“ uviedol pre Dzennik bývalý šéf operátora poľskej prenosovej sústavy Krzysztof Žmijewski.

Brusel chce, aby do roku 2015 v EÚ existoval kompletný vnútorný energetický trh, teda aby všetky členské štáty boli navzájom prepojené energetickými sieťami, čo by ich malo lepšie ochrániť pred prípadnými výpadkami dodávok.

Šéf analytického oddelenia maklérskeho domu banky BZ WBK Pawel Puchalski upozornil, že z dlhodobejšieho pohľadu môže byť prepojenie českého a poľského trhu pre poľské energetické firmy nevýhodné. „Cena prúdu vyrábaného v Poľsku v stále starších elektrárňach je už teraz málo konkurencieschopná,“ uviedol pre Dziennik. „Aj po zavedení poplatkov za emisie CO2 po roku 2013 bude kábel rozpálený dočervena, ale pravdepodobne len zo strany z Česka do Poľska,“ dodal Puchalski.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.