Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
kukuričné pole
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
kukuričné pole Foto: Flickr.com/Simon Peckham (licencia Creative Commons)
16. februára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Podporu biomasy na Slovensku čakajú zmeny

Pondelok – 7.2.2011

Slovensko:

Privatizácia štátnych teplárenských spoločností nesmie ohroziť získavanie príspevkov EÚ na technologickú modernizáciu, upozornila premiérka Iveta Radičová. Dodala zároveň, že vysoké odstupné pre exšéfov košických teplární je škandál. Zodpovednosť by podľa nej mali brať strany, ktoré ich do týchto funkcií nominovali. (viac informácií)

Neprimerane vysoké odstupné pre šéfov štátnych podnikov by sa už v budúcnosti nemalo zopakovať, ubezpečil minister hospodárstva Juraj Miškov. Podmienky poberať odstupné pre štátnych nominantov sa totiž majú zmeniť. Ako sa uvádza v legislatívnom návrhu ministerstva hospodárstva, napríklad nominant vo funkcii generálneho riaditeľa bude mať nárok maximálne na trojmesačné odstupné. Svoj návrh dnes Miškov predloží aj na rokovaní koaličnej rady. (viac informácií)

Alternatívny dodávateľ energií, spoločnosť ČEZ Slovensko, sa dištancuje od medializovaných prípadov podvodných podomových predajcov elektriny. Priamy predaj síce firma praktizuje, ale jej obchodní zástupcovia dodržiavajú pravidlá transparentného predaja, ubezpečila hovorkyňa skupiny ČEZ Eva Nováková pre portál energia.sk. Ďalší významný alternatívny dodávateľ Magna E.A. podomový predaj nepraktizuje. (viac informácií)

Svet:

Zatvorenie Suezského prieplavu, v dôsledku napätej politickej situácie v Egypte, by mohlo zdvojnásobiť ceny ropy. Informoval o tom minister ropného priemyslu Venezuely Rafael Ramirez. (viac informácií)

Utorok – 8.2.2011

Slovensko:

Možnosti privatizácie 6 štátnych teplární sa a budú posudzovať individuálne, zhodli sa na tom včera (7.2.) predstavitelia politických strán vládnej koalície. Upraviť sa majú aj pravidlá fungovania Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý si podľa premiérky Ivety Radičovej neplní svoju funkciu.(viac informácií)

Európska únia

Program Zelená úsporám na zatepľovanie budov sa v Česku v tomto roku zrejme neotvorí.Informáciu priniesol server Aktuálne.cz, ale Ministerstvo životného prostredia ČR túto informáciu nepotvrdilo. Pôvodne sa rátalo s variantou, že prestávka v programe potvrá len do januára 2011. (viac informácií)

Svet:

Ruská spoločnosť Rosatom pravdepodobne odstúpi z projektu dostavby druhej bulharskej jadrovej elektrárne v Belene. Dôvodom sú problémy s domácim partnerským podnikom NEK. (viac informácií)

Streda – 9.2.2011

Slovensko:

Vláda sa dohodla na privatizácii šiestich teplárenských spoločností. Dôvodom je ich neefektívne hospodárenie, informoval minister financií Ivan Mikloš. Ako ďalej dodal, zatiaľ neexistuje koaličná zhoda o tom koľko percent sa ponúkne vo verejnej súťaži, ale bude to najmenej 51 %. Z analýzy ekonomickej výhodnosti vyplynulo, že 100 % predaj je pre štát výhodnejším riešením ako očakávaný dividendový výnos. (viac informácií)

Biomasa dnes veľmi efektívne konkuruje tradičným fosílnym palivám, myslí si Juraj Novák z Ministerstva hospodárstva a výstavby. Podľa neho je u nás dostatočný potenciál, aby sa stanovený cieľ – podiel OZE 14 % do roku 2020 na hrubej energetickej spotrebe – dosiahol práve s veľkým prispením biomasy. Ako ďalej dodal, systém podpory centrálnych zdrojov tepla je na Slovensku neefektívny a ministerstvo preto chystá v tejto oblasti zmeny.  (viac informácií)

Slovensko a Srbsko budú intenzívne spolupracovať v energetike. Medzirezortná dohoda umožní slovenským podnikom zapájať sa do energetických projektov v Srbsku, prvým z nich je plynovod na trase Alexandrovac – Novi Pazar. Dohodu podpísal minister hospodárstva SR Juraj Miškov a srbský minister baníctva a energetiky Petar Škundric. (viac informácií)

Zmeny vo fungovaní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa neuskutočnia. Poslanecký návrh Ľudovíta Jurčíka (SaS), ktorý hovoril o vzniku Regulačnej rady a Regulačnej komisie, neprešla hlasovaním v parlamente. (viac informácií)

Európska únia:

V roku 2010 sa v Česku ukradla elektrická energia v celkovej hodnote 150 miliónov českých korún. (viac informácií)

Britská vláda uvažuje nad znížením dotácií pre veľké slnečné elektrárne. Štátna podpora by sa mala zamerať viac na malé komunitné projekty a domácnosti, informoval britský minister pre energetiku a klimatické zmeny Chris Huhne. (viac informácií)

Svet:

Ropné zásoby Saudskej Arábie sú možno o 40 % chudobnejšie ako sa uvádza v oficiálnych zdrojoch, uviedla stránka WikiLeaks. Tieto pochybnosti vznikli po zverejnení tajných diplomatických depeší amerických diplomatov, ktorí v rokoch 2007-2009 pôsobili na konzuláte v Rijáde. (viac informácií)

Štvrtok – 10.2.2011

Slovensko:

Po privatizácii šiestich štátom vlastnených teplární stúpnu pre odberateľov ceny tepla až o 20%, varoval bývalý premiér Robert Fico. (viac informácií)

Európska únia:

Skupina pre európske energetické prepojenie po prvý raz zasadala za účasti komisára pre energetiku Gunthera Oettingera. Skupinu tvoria krajiny V4 spolu s Rumunskom a Bulharskom. Cieľom stretnutia bolo stanovenie časového plánu. Problémom zostáva otázka financovania, kde zatiaľ neexistuje jednota. (viac informácií)

České obce, na ktorých území sa uskutoční prieskum pre úložisko rádioaktívnych odpadov, by mohli získať finančnú kompenzáciu od štátu. Vyplýva to z vládou schválenej novely atómového zákona. V súčasnosti Česko nemá hlbinné úložisko pre rádioaktívny odpad. Definitívne sa o lokalite rozhodne do roku 2025 a sprevádzkovať by sa malo do roku 2065. (viac informácií)

V Prahe už fungujú 3 verejné dobíjacie stanice pre autá na elektrický pohon, ktoré sprevádzkovala spoločnosť Pražská energetika (PRE). Počas skúšobnej doby, ktorá potrvá šesť mesiacov, budú ponúkať služby pre vlastníkov elektromobilov zadarmo. (viac informácií)

Svet:

Čínski hackeri údajne ukradli citlivé informácie piatich veľkých energetických podnikov. Vyplýva to zo správy americkej firmy McAfee, ktorej sa útoky do počítačových systémov nadnárodných korporácií podarilo odhaliť. (viac informácií)

Piatok – 11.2.2011

Slovensko:

Únia miest Slovenska (ÚMS) považuje teplárenstvo za podnikanie s lokálnym významom. Úspešný rozvoj teplárenských spoločností preto podmieňuje tým, aby v nich mestá mali svoj vlastnícky podiel minimálne 49 %. (viac informácií)

Európska únia:

České ministerstvo životného prostredia nemá v pláne zrušiť dotačný program „Zelená úsporám“. Pred obnovením programu sa však najprv musia doriešiť žiadosti podané v roku 2010, v procese rozhodovanie je v súčasnosti ešte takmer 40 tisíc žiadostí. Program Zelená úsporám sa prerušil v októbri 2010. (viac informácií)

V Česku nepribudne nová elektráreň, kým sa nedokončí proces dostavby jadrovej elektrárne v Temelíne. Informoval o tom minister obchodu a priemyslu Martin Kocourek. Ako ďalej uviedol, výstavba tretej atómovej elektrárne pred rokom 2040 je málo pravdepodobná. (viac informác)

Nedeľa – 13.2. 2011

Slovensko:

Minister hospodárstva Juraj Miškov preferuje predaj 100-percentného podielu šiestich najväčších teplárenských spoločností. Záujem o podiely v teplárňach potvrdili spoločnosti Penta, Slavia Capital, Dalkia a MVV Energie, podľa slov ministra Miškova budú mať záujem tiež Veolia, Cofely a E.ON. (viac informácií)

Slovenská elektrizačná prenosová sústava nezmenila svoj postoj a do konca tohto roka žiadny investor, ktorý plánuje na Slovensku postaviť slnečnú či veternú elektráreň, nedostane od nej kladné stanovisko. (viac informácií)

Po Hriňovej, Hnúšti či Revúcej funguje od jesene minulého roku kotolňa s alternatívnym zdrojom vykurovania aj v Detve. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.