Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vlajka eu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Vlajka Európskej únie. Zdroj: Flickr.com/rockcohen
23. augusta 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Podpora energetického sektora by sa mala zvýšiť

Podpora energetického sektora na Slovensku by sa mala v budúcom roku zvýšiť. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) by malo mať na podporu v oblasti energetiky k dispozícii z eurofondov a prostriedkov na spolufinancovanie 54,4 mil. eur. Ide o podporu v rámci operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok rastú prostriedky na podporu energetického sektora o necelých 70 %. Vyplýva to z prvého návrhu štátneho rozpočtu na roky 2013-2015.

Ministerstvo hospodárstva by malo okrem iného z týchto prostriedkov podporiť projekty na výrobu elektrickej energie a tepla využívajúce obnoviteľné zdroje energie. Podpory by sa mohli dočkať investori, ktorí plánujú budovať na Slovensku malé vodné elektrárne, či zdroje vyrábajúce energie prostredníctvom spaľovania komunálneho odpadu. Ministerstvo chce podporovať z vyčleneného balíka peňazí aj verejný sektor pri budovaní a modernizácii verejného osvetlenia v mestách a obciach.

Rozpočtované prostriedky sú taktiež určené na podporu projektov využívajúce progresívne úsporné technológie na zásobovanie energiou a zariadení s vyššou účinnosťou využitia energie. Rezort hospodárstva by chcelo zo spomínaného balíka financií podporiť aj projekty na znižovanie energetickej náročnosti výrobných procesov, projekty zabezpečujúce zlepšenie tepelno-technických charakteristík budov a vybavenie zariadení meracími a regulačnými systémami.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.