Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Dom s FV panelmi - EK
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné foto
18. augusta 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Podmienky dotácií pre OZE skrývajú zopár nástrah

Mnohé domácnosti sa v posledných rokoch rozhodli zainvestovať do vlastných ekologických zdrojov na výrobu elektriny alebo tepla, ktoré im pomáhajú so znížením účtov za energie, či už čisto z vlastných zdrojov, z úveru alebo aj so štátnou dotáciou, ktorá sa poskytovala v rokoch 2009-2011. Iné sa rozhodli počkať na ďalšiu vlnu dotácií, obnova ktorých sa skloňovala od roku 2013. Prvá podpora z eurofondov by sa mala stať realitou túto jeseň.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá má projekt s názvom Zelená domácnostiam na starosti, v piatok zverejnila všeobecné podmienky podpory a objasnila postup spúšťania programu. Tento týždeň už po Slovensku uskutočňuje prvé informačné semináre. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa do programu zapojíte? Vybrali sme pre vás niekoľko podstatných bodov, ďalšie informácie nájdete aj v našich predchádzajúcich súvisiacich článkoch.

Príprava zaváži

Na úvod je potrebné dôkladne zvážiť o aký výrobný zdroj či zariadenie máte záujem, nakoľko každá z technológií má svoje plusy, ale aj obmedzenia. Jej skutočné prínosy budú závisieť od individuálnych podmienok domácností. Príjemca poukážky pritom bude musieť zariadenie prevádzkovať min. 2 roky.

Aktuálne je na oficiálnej webstránke spustená registrácia podporovaných zariadení, ktorá je určená ich výrobcom a distribútorom. O niekoľko týždňov bude nasledovať proces registrácie zhotoviteľov, čiže firiem, ktorým bude SIEA preplácať poukážky na základe uzavretej zmluvy. Z postupne zverejňovaných a aktualizovaných zoznamov zariadení i firiem si následne budú domácnosti vyberať vhodné technické i montážne riešenia podľa svojich preferencií. Firma bude musieť nielen dodať zariadenie – zapísaný inštalatér s osvedčením ho musí zároveň aj sprevádzkovať.

Ďalšie, tzv. osobitné podmienky, vzťahujúce sa k jednotlivým kolám budúcich výziev pre žiadateľov, či už ohľadom technických požiadaviek na zariadenia alebo povinných dokumentov, sa majú definovať postupne.

Ne/oprávnení žiadatelia

Poukážky sa poskytnú pre rodinné a bytové domy, v podmienkach sa nič nehovorí o rekreačných stavbách ako sú chaty. Bytovky sa budú môcť uchádzať o dotáciu na inštaláciu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu, rodinné domy okrem toho aj na fotovoltické panely, veterné turbíny a tepelné čerpadlá.

Žiadosti budú podávať (spolu)vlastníci rodinných domov, spoločenstvá vlastníkov bytov alebo vlastníci bytov zastúpení správcom, pričom s inštaláciou musí súhlasiť nadpolovičná väčšina vlastníkov. Záujemcovia si musia dať pozor na to, aby splnili obmedzenia súvisiace s podnikaním vykonávaným v danej budove, napr. ak je v dome či bytovke malý obchod, dielňa alebo sídli nezisková organizácia, a tiež na obmedzenia ohľadom prenájmu priestorov na bývanie.

Pozor na detaily

Aby sa predišlo potenciálnemu nevydaniu či nepreplateniu poukážky, uchádzač o dotáciu i zhotoviteľ musia dbať aj na niekoľko ďalších úskalí programu:

  • v jednej nehnuteľnosti sa preplatí len inštalácia jedného zariadenia svojho druhu, t.j. len 1kotol na biomasu, 1 inštalácia kolektorov apod., nevylučuje sa však možnosť preplatiť poukážku na iný druh zariadenia;
  • kotol na biomasu sa nesmie nainštalovať v dome, ktorý je možno pripojiť k systému centrálneho zásobovania teplom (CZT);
  • kotol na biomasu musí nahradiť menej ekologický kotol na spaľovanie fosílneho paliva, napr. plynu, uhlia alebo nafty;
  • inštaláciou zariadenia nesmie dôjsť k odpojeniu domácnosti od systému CZT alebo k výraznému zhoršeniu jeho parametrov.

V bytovke sa tiež teplo na vykurovanie alebo ohrev vody nesmie dodávať z účinných systémov CZT. Navyše bytové domy musia mať vypracovaný energetický audit, v ktorom boli navrhnuté opatrenia so zohľadnením využitia potenciálu úspor energie (napr. zatepľovanie, výmena okien) a následnej inštalácie OZE zariadení. Správa z auditu je povinnou prílohou pri preplatení poukážky.

Všetkých vyššie uvedených predpokladov a obmedzení by si mali byť domácnosti či bytové spoločenstvá vedomé pred zapojením do programu. Predíde sa tým sklamaniu z možného zamietnutia žiadosti a uvoľní priestor na hľadanie iných opatrení či nástrojov na financovanie.

V ďalšom článku, ktorý pripravujeme, sa dozviete o platnosti a hodnote poukážok a systéme ich preplácania.

© energia.sk, Zdroj: www.zelenadomacnostiam.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.