Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Japonec - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: SITA/AP Photo/Gregory Bull
28. októbra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Podľa vedcov z Fukušimy uniklo viac radiácie ako sa uvádzalo

Podľa vedeckého tímu pod vedením Nora Andreasa Stohla sa po havárii vo Fukušimě uvoľnilo 35.800 terabecquerelov rádioaktívneho cézia 137. To by predstavovalo 42 % z množstva rádioaktivity, ktorá unikla po výbuchu reaktora v Černobyle, čo bola doposiaľ najhoršia civilná jadrová havária v histórii. Japonské úrady pritom v júni uviedli, že sa do atmosféry dostalo len 15.000 terabecquerelov rádioaktívneho cézia.

Vedci tiež dospeli k záveru, že pätina uvoľneného cézia spadla na územie Japonska. Zvyšok tohto prvku, ktorý má polčas rozpadu 30 rokov, vietor odvial nad Tichý oceán.

Štúdia ďalej uvádza, že sa pri havárii uvoľnilo 16,7 milióna terabecquerelov xenónu 133. Podľa vedcov tak ide o najväčší únik tohto rádioaktívneho vzácneho plynu, ku ktorému nedošlo ani pri testovaní jadrových zbraní. Xenon 133 je ale pomerne neškodný a má polčas rozpadu približne päť dní.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.