Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
kukuričné pole
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
kukuričné pole Foto: Flickr.com/Simon Peckham (licencia Creative Commons)
15. apríla 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Podiel obnoviteľných zdrojov v palivách sa zvýši na 30 %

Pondelok – 4.4.2011

Slovensko:

Celková priama podpora baníctva v SR zo štátneho rozpočtu v rokoch 2005 až 2010 dosiahla úroveň 44,61 milióna eur. Vyplýva to z Analýzy fungovania štátnej podpory baníctva zverejnenej Ministerstvom hospodárstva (MH) SR. (viac informácií)

Trnavská spoločnosť VUJE vypracuje pre Slovenské elektrárne za takmer 2 mil. eur aktualizáciu projektov bezpečnostných systémov Atómovej elektrárne Bohunice V2 a Atómovej elektrárne Mochovce. (viac informácií)

V Nových Zámkoch by mala ešte v tomto roku vyrásť nová horúcovodná kotolňa na biomasu. Celkové stavebné náklady by mali dosiahnuť 4,5 milióna eur. Nová kotolňa bude umiestnená v priemyselnej zóne mesta, v existujúcom areáli teplárne. (viac informácií)

Utorok – 5.4.2011

Slovensko:

Časť akcií štátom vlastnených teplární by nakoniec predsa len mohla prejsť na mestá, v ktorých sídlia. Otázku má kabinet riešiť už túto stredu (6.4.) na svojom výjazdovom zasadnutí v Štrbe, kam sú prizvaní aj zástupcovia samospráv. (viac informácií)

Minister hospodárstva Juraj Miškov ubezpečil rakúsku stranu, že Slovensko je pripravené kedykoľvek podstúpiť bezpečnostnú previerku svojich atómových elektrární. Zároveň vyjadril presvedčenie, že jadrové elektrárne na Slovensku sú bezpečné. (viac informácií)

Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov v utorok vyzvalo ministra Miškova, aby zverejnil alternatívne trasy ropovodu Bratislava – Schwechat. Ministerstvo reagovalo vyhlásením, že ropovod cez Žitný ostrov nepovedie. Konečnú trasu ropovodu nateraz ešte zverejňovať nebude. (viac informácií)

Európsky parlament skritizoval postup vyraďovania jadrových elektrárni na Slovensku. Poslanci negatívne zhodnotili najmä absenciu financovania z vnútroštátnych zdrojov. (viac informácií)

Minimálna hranica podielu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v palive pri kombinovanej výrobe elektrickej energie a tepla sa má zvýšiť z 20 na 30 %. Ako vyplýva z návrhu novely o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady SR (NR SR), výkup tzv. zelenej elektriny vyrobenej v kogeneračných zariadeniach sa tak podporí len za predpokladu, že palivo použité pri výrobe tejto elektriny bude obsahovať minimálne 30-percentný podiel obnoviteľných zdrojov. (viac informácií)

Streda – 6.4. 2011

Slovensko:

Opozičnému Smeru-SD sa nepodarilo v Národnej rade SR presadiť novelu zákona, ktorou chcel zabrániť privatizácii šiestich štátnych teplárenských spoločností. Za návrh hlasovalo len 69 zo 147 prítomných zákonodarcov. (viac informácií)

Európsku smernicu o priemyselných emisiách hodnotí Jozef Škultéty zo Slovenských elektrární pozitívne. Zjednodušuje legislatívu a podporuje inovatívne technológie. Firmám však značne zvýši investičné náklady a preto sa s veľkou pravdepodobnosťou odrazí aj v cene energií. (viac informácií)

Na území Slovenska sa nachádza celkom 80 výhradných ložísk energetických surovín. Ako vyplýva z analýzy Ministerstva životného prostredia SR, v ložiskách sa nachádzajú zásoby energetických surovín v objeme 1,121 mld. ton. (viac informácií)

Jadrové elektrárne na Slovensku boli podľa ÚJD v minulom roku prevádzkované bezpečne a spoľahlivo. V elektrárňach Mochovce a Jaslovské Bohunice sa nestali žiadne zásadné udalosti, ktoré by mohli mať za následok odstavenie reaktorov, či zastavenie celej prevádzky. (viac informácií)

Štvrtok – 7.4.2011

Slovensko:

Financovanie ekologizácie výroby na splnenie smernice o emisiách je finančne náročné a mnohé firmy ho samy nezvládnu. Vyplýva to zo záverov štúdie o dopadoch smernice EÚ o priemyselných emisiách na priemysel a energetiku SR, ktorú v utorok (5.4.) predstavila Iva Fabušová (PROEN) na konferencii ASPEK. (viac informácií)

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) sa v súčasnosti nechce vyjadrovať k možnému zvyšovaniu cien zemného plynu pre domácnosti. V dôsledku aktuálnej situácii na energetických trhoch však nie je vylúčené, že sa plynári obrátia na ÚRSO so žiadosťou o zmenu ceny ešte v tomto roku. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.