Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
cng test SPP auto (energia)
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné foto: Testovacie CNG vozidlo spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel. Foto: (c) energia
31. októbra 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Počet vozidiel s pohonom CNG má v SR rastúci trend

„Za posledných 5 rokov od roku 2006 do roku 2010 sme zaznamenali 2,5-násobný nárast počtu vozidiel, pričom počet autobusov sa zvýšil 1,6-krát a počet ostatných CNG vozidiel až 4,25-krát,“ uviedol Blaško.

Najširšie využitie má CNG vo verejnej hromadnej doprave, ale využíva sa aj pri vozidlá na odvoz komunálneho odpadu, na údržbu zelene alebo mestské taxislužby.

Medzi prvých užívateľov CNG na Slovensku patril Dopravný podnik mesta Bratislava a SPP. „K nim sa postupne pridali SAD Michalovce, Veolia Transport Nitra, SAD Zvolen a Dopravný podnik mesta Košice,“ spresnil.

V roku 2010 sa na Slovensku vyprodukovalo 8,1 mil. kg CNG. „Viac než 95 % z celkového množstva CNG vlani spotrebovali autobusy s pohonom na CNG v Bratislave, Nitre, Prievidzi, Zvolene, Banskej Bystrici, Košiciach a Michalovciach, ktoré sú určené na mestskú alebo prímestskú dopravu osôb vo verejnom záujme,“ dodal Blaško.

Zdroj: energia, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.