Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
eu legislativa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ limaoscarjuliet (licencia Creative Commons)
17. augusta 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Po novom by zmena dodávateľa energií mala byť možná do 3 týždňov

Odberatelia by mali mať v budúcnosti možnosť zmeniť dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu v priebehu troch týždňov, a to bez poplatkov. Vyplýva to z návrhu zákona o energetike, ktorý pre potreby implementácie tretieho liberalizačného energetického balíčka vypracovalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR). „Návrh zákona výrazne posilňuje práva odberateľa elektriny a odberateľa plynu s dôrazom na ochranu zraniteľných odberateľov,“ uviedlo ministerstvo.

Cieľom je ochrana odberateľov

Po prijatí návrhu energetického zákona bude mať odberateľ elektriny a plynu z kategórie domácnosti právo odstúpiť od zmluvy počas takzvanej lehoty na rozmyslenie v dĺžke siedmich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy. „Účelom takejto úpravy je ochrániť najmä znevýhodnených odberateľov pred agresívnymi obchodnými praktikami, pretože ich nárast nie je možné vylúčiť v súvislosti s pokračujúcou liberalizáciou na trhu dodávok elektriny a plynu domácnostiam,“ vysvetlil rezort. Návrh zákona taktiež upravuje právo domácnostiam vypovedať zmluvu v prípade zmeny ceny alebo iných zmluvných podmienok. Návrh zákona tiež napríklad ustanovuje právo spotrebiteľa dostať konečné vyúčtovanie do šiestich týždňov po zmene dodávateľa, právo na relevantné údaje o spotrebe elektriny a plynu a právo na informácie o spotrebiteľských právach uvedené na faktúrach a webových sídlach energetických podnikov.

Nové pojmy v zákone

Novým zákonom by sa tiež mala zaviesť nová definícia pojmu zraniteľný odberateľ elektriny. „Navrhujeme, aby sa osobitná ochrana vzťahovala na odberateľov, pre ktorých je dodávka elektriny otázkou prežitia. V pravidlách trhu sa podrobnejšie vymedzí postup pri uplatňovaní práv zraniteľného odberateľa elektriny. Dôjde k bližšiemu vymedzeniu podmienok, kedy sa životné funkcie odberateľa budú považovať za závislé na odbere elektriny,“ dodalo ministerstvo.

Tri modely oddelenia od prenosovej sústavy

Taktiež stanovuje nový režim možností, ako oddeliť výrobné a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete. Oddelenie výroby a dodávky elektriny od prenosovej sústavy sa bude podľa návrhu realizovať prostredníctvom modelu úplného oddelenia vlastníctva. „Oddelenie výroby a dodávky plynu od prepravnej siete bude možné uskutočniť využitím troch modelov, a to úplným oddelením vlastníctva, vytvorením nezávislého prevádzkovateľa siete a zriadenia nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete,“ konštatovalo MH SR.

Implementácia tretieho liberalizačného balíčka do konca roka

Pravidlá obsiahnuté v právnych aktoch tretieho energetického balíčka sú zamerané najmä na podporu liberalizácie trhu s elektrinou a plynom, na zlepšenie práv spotrebiteľov, posilnenie právomoci a nezávislosti regulačných orgánov. Energetický balíček obsahuje aj ustanovenia o vytvorení nezávislej inštitúcie – európskej Agentúry pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky. Jej hlavnou úlohou bude vytvárať rámec pre spoluprácu regulačných orgánov členských štátov Európskej únie. Tretí liberalizačný balíček by chcelo ministerstvo hospodárstva definitívne implementovať do slovenskej legislatívy do konca tohto roka.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.