Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovy horak 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/dobrych (licencia Creative Commons)
23. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

PMÚ: Trh s plynom v SR je vo fáze rozvoja

Trh so zemným plynom v SR sa podľa Protimonopolného úradu (PMÚ) SR nachádza z hľadiska hospodárskej súťaže vo fáze rozvoja. „V rámci jeho otvárania a podpory je nevyhnutné urobiť ďalšie kroky,“ konštatuje sa v sektorovej správe PMÚ SR o fungovaní trhu so zemným plynom v SR, ktorú má na svojej zajtrajšej (24.11.) schôdzi prerokovať vláda SR.

„Na Slovensku sa na úrovni prepravy a distribúcie zemného plynu rozvoj konkurencie v najbližšom období nedá očakávať. Pri nastavených legislatívnych podmienkach sa však od začiatku roku 2009 začala rozvíjať konkurencia v oblasti dodávok zemného plynu, a to vstupom nových dodávateľov plynu na daný trh,“ vyplýva ďalej zo správy PMÚ SR.

Spoločnostiam RWE Slovensko, Shell Slovakia, VNG a Lumius sa podarilo získať istý podiel na trhu so zemným plynom v SR napriek niektorým nevýhodám oproti tradičnému, vertikálne prepojenému dodávateľovi Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) a negatívnym dôsledkom finančnej a plynovej krízy už v roku 2009. Nárast počtu ich nových zákazníkov pokračoval aj v prvej polovici roku 2010.

Priestor na rozvíjanie podnikateľských aktivít nových hráčov existuje. „Potvrdzuje to aj avizovaný záujem ďalších dvoch spoločností vstúpiť na slovenský trh,“ dodáva úrad v správe.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.