Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Inšpekcia - FreeDigitalPhotos.net
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
26. septembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

PMÚ chce lepšiu súťaž na trhu s elektrinou, vyšetrovať ale nezačal

Aby sa aj vlk nažral, aj koza zostala celá – tak by sa dali charakterizovať závery skúmania Protimonopolného úradu SR (PMÚ) vo veci sťažnosti, ktorú na jar podalo Združenie dodávateľov energií (ZDE).

Dodávatelia dlhodobo poukazujú na prísne podmienky, ktoré musia obchodníci dodržiavať, na hrozbu neúmerne vysokých sankcií a zavedený mechanizmus finančných tokov. O pozadí podania sme informovali v našom staršom článku.

Rovní a rovnejší

PMÚ im dal čiastočne za pravdu, keď potvrdil, že „súťažné prostredie na maloobchodnom trhu s elektrinou je aj po rokoch od liberalizácie slabo rozvinuté“ a „odstránenie prísnych podmienok voči obchodníkom s elektrinou [by] napomohlo konkurencii v elektroenergetike“.

Dodávatelia síce vyberajú poplatky, ktoré ďalej posielajú distribútorom elektriny a OKTE, avšak za túto inkasnú činnosť nemajú nárok na žiadnu odplatu. Naopak OKTE, ktorý tieto platby potom prerozdeľuje, má za túto službu nárok na primeraný zisk.

Protimonopolný úrad zároveň podčiarkol, že podľa Pravidiel trhu a podmienok Rámcovej distribučnej zmluvy, ak je jedno odberné miesto v omeškaní s platbou distribučných poplatkov viac než 3 dni, dodávateľ energií je spolu so všetkými svojimi odbernými miestami zaradený do nižšej kreditnej skupiny a zhoršujú sa preň platobné podmienky. Ak dôjde k omeškaniu úhrady voči OKTE , dodávateľovi hrozí dokonca ukončenie činnosti.

„Vzhľadom na uvedené, úrad v záujme rozvoja efektívneho konkurenčného prostredia, navrhuje prehodnotiť rovnomernejšie rozdelenie kreditného rizika medzi všetkých účastníkov trhu s elektrinou“, uviedol PMÚ.

Chorý systém, chybná legislatíva

„Zistené skutočnosti naznačujú, že niektoré z bariér trhu môžu mať legislatívno/systémový charakter nastavený v minulosti,“ skonštatoval PMÚ.

Z jeho zistení vyplýva, že regionálne distribučné sústavy i OKTE sú rovnako ako dodávatelia „rukojemníkmi“ nesprávneho systému a legislatívy. Hlavnú zodpovednosť za regulačné výnosy nesie Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý odsúhlasuje pravidlá trhu, podmienky rámcovej distribučnej zmluvy i prevádzkový poriadok OKTE.

PMÚ sme sa preto opýtali, prečo nespustil konanie minimálne voči ÚRSO, tak ako ZDE v poslednom bode svojho návrhu žiadalo. „Úrad všetky skutočnosti namietané v podnete preskúmal a vyhodnotil, že najvhodnejším a najefektívnejším riešením pre ďalší rozvoj trhového prostredia v oblasti energetiky je oboznámiť MH SR a ÚRSO ako tvorcov súvisiacej primárnej a sekundárnej legislatívy o možných regulačných/systémových bariérach, ktoré hráči na daných trhoch vnímajú. V ich kompetencii je posúdiť, do akej miery je možné podmienky na trhu zmeniť tak, aby boli v prospech rozvoja súťaže a konečného spotrebiteľa,“ reagovala hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská.

Protimonopolný úrad zároveň upozornil na pripravovanú dereguláciu maloobchodných cien do roku 2020, ktorú navrhla Európska komisia v novej smernici o pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou. V rámci pripomienkovania stanoviska ministerstva hospodárstva PMÚ dereguláciu cien podporil.

V súvislosti s podaním dodávateľov energií PMÚ zvolil nekonfliktnú cestu – ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi a predsedovi ÚRSO Ľubomírovi Jahnátkovi adresoval list, v ktorom apeloval na obe inštitúcie, aby podporili konkurenciu na trhu s elektrinou. V liste, ktorý má náš portál k dispozícii, šéf PMÚ odkazuje na zákon o ochrane hospodárskej súťaže a takzvanú súťažnú advokáciu, ako formu návrhu opatrenia.

O reakciu sme požiadali aj regulačný úrad. „ÚRSO Vami spomínané závery od PMÚ SR dostal a momentálne ich analyzuje,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Ministerstvo hospodárstva na naše otázky neodpovedalo.

ZDE: Úrad nenabral odvahu vyšetrovať, zvažujeme Brusel

„Nezačatie prešetrovania odôvodnil PMÚ tým, že prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav a spoločnosť OKTE nekonajú autonómne, ale tak, ako im to vyplýva z regulačných vyhlášok. Na druhej strane, až samotné prešetrovanie prirodzených monopolov by de iure preukázalo alebo vyvrátilo naše podozrenia,“ uviedol pre náš portál predseda ZDE Michal Hudec.

„Podľa môjho názoru tak ide o akési šalamúnske rozhodnutie, v ktorom nám PMÚ dal za pravdu, že na trhu s elektrinou existujú aj neprimerané súťažné podmienky v podobe prenášania všetkého kreditného rizika len na dodávateľov, súčasne však úrad nenabral odvahu, aby začal prešetrovať aspoň ÚRSO, ktorý vykreoval problematické regulačné výnosy, na základe ktorých prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav a OKTE konajú,“ dodal Hudec.

Na otázku, aké ďalšie kroky ZDE zvažuje v tejto oblasti, uviedol, že budú iniciovať dvojstranné pracovné stretnutia na pôde ÚRSO aj ministerstva hospodárstva a otvoria debatu o tom, ako kreditné riziko na trhu s elektrinou rozdeliť v budúcnosti rovnomerne medzi jednotlivých účastníkov trhu. „Konkrétne riešenia máme navrhnuté, napokon sme ich už aj v minulosti komunikovali v rámci viacerých medzirezortných pripomienkových konaní a taktiež aj na bilaterálnej úrovni voči Ministerstvu hospodárstva SR,“ pripomenul Hudec.

Na základe podrobnej analýzy odpovede PMÚ a aj úspechu bilaterálnych rokovaní so slovenskými inštitúciami ZDE zváži odoslanie sťažnosti na Európsku komisiu. „Jej znenie máme v tomto čase pripravené vo finálnej podobe a argumentáciu sme rozšírili aj o európsky rozmer už spomínaných bariér, ktoré identifikoval na slovenskom trhu s elektrinou i PMÚ,“ uzavrel predseda Združenia dodávateľov energií.

Doplnenie: Reakcia MH SR

Doplnilo sme stanovisko ministerstva hospodárstva, ktoré bolo do redakcie zaslané 27.9.2017.

„Ministerstvo hospodárstva SR sa zaoberá informáciami a podnetmi, uvedenými v liste ZDE, a odpoveď zašle relevantným inštitúciám. Zároveň je pripravené sa aktívne zapojiť do diskusie vo veci iniciatívy Európskej komisie na dereguláciu maloobchodných trhov v oblasti dodávky elektriny v rámci zverejneného legislatívneho balíčka EÚ v oblasti nového dizajnu trhu s elektrinou,“ uviedol hovorca MH SR Maroš Stano.

Dodal, že rezort sa „aktívne zúčastňuje pripomienkovania legislatívnych návrhov EU v rámci balíčka „Čistá energia“, zverejneného koncom roka 2016, vrátane návrhov, zameraných na posilnenie konkurencie a angažovanosti odberateľov na trhu s elektrinou. MH SR aktívne komunikuje a konzultuje svoje stanoviská s dotknutými subjektmi v SR a bude aktívne pristupovať k implementácii novej európskej legislatívy po tom čo vstúpi do platnosti.“

Ministerstva sme sa pýtali, ako vo svojej ďalšej politike a príprave legislatívy zohľadňuje trend deregulácie maloobchodných cien, ktorú v rámci pripomienkovania predbežného stanoviska k návrhu európskej smernice podporil samotný PMÚ podporil. MH SR podľa slov hovorcu vyhodnotilo všetky podnety od pripomienkujúcich subjektov. „Stanovisko MH SR je v súlade so stanoviskom ÚRSO, v ktorého kompetencii je oblasť cenovej regulácie,“ uzavrel Maroš Stano.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.