Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pyramídy egypt
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ S J Pinkney (licencia Creative Commons)
27. apríla 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Plynovod v Egypte sa stal terčom útoku

Plynovod dopravujúci surovinu z Egyptu do Izraela a Jordánska sa v dnes stal terčom útoku ozbrojencov. Podľa televíznej stanice BBC je to za uplynulý mesiac už druhý podobný útok na plynovod.

Po útoku ozbrojencov zachvátil časť plynovodu požiar a úrady rýchle zastavili prúd suroviny, aby bolo ľahšie plamene udusiť. Explózia vyvolala u miestnych obyvateľov paniku a ľudia rýchle opúšťali svoje domovy. Podľa prvých správ však nebol nikto zranení.

Koncom marca sa skupina ozbrojencov pokúsila o podobný útok na plynovod neďaleko mesta Aríš, ktoré leží 50 kilometrov od izraelských hraníc. Tentokrát ale nálože nastražené na potrubí zlyhali.

Egypt je hlavným dodávateľom plynu do Jordánska. Momentálne dočasné odpojenie plynovodu Bejrút podľa BBC nepochybne zasiahne. Jordánsko totiž vyrába až 80 % svojej elektrickej energie z egyptského plynu.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.