Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
11. decembra 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Plynovod s Maďarskom sa začne reálne stavať v marci

Plynovodné prepojenie Slovenska s Maďarskom sa začne na slovenskej strane stavať v marci budúceho roka. Prevádzkovateľ slovenskej prepravnej siete plynu, spoločnosť Eustream, v súčasnosti vybrala víťazov verejného obstarávania potrubného materiálu a prác na vybudovanie slovensko-maďarského plynovodného prepojenia. „Sme opäť o krok bližšie k vybudovaniu slovensko-maďarského plynovodu. Verím, že i naďalej všetko pôjde podľa plánu a na komerčnú prepravu budeme pripravení do konca roku 2014,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Jean-Luc Rupp.

Víťazom tendra na zabezpečenie prác súvisiacich s výstavbou slovenskej časti slovensko-maďarského prepojenia sa stala spoločnosť BMS Bojnanský, s r.o. Hlavnými dodávateľmi potrubného materiálu sa stali ThyssenKrupp Mannex GmbH, Nemecko, Gaspipe, s.r.o., Slovensko, Metinvest International SA, Švajčiarsko a RMA Kehl GmbH, Nemecko.

Plynovodné prepojenie o dĺžke 115 kilometrov, z ktorých 20 kilometrov povedie cez slovenské územie, bude spolu s kompresorovou stanicou, ktorá má byť vybudovaná na maďarskej strane, celkovo stáť približne 160 mil. eur. Plánovaná finančná podpora v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu je 30 mil. eur.

Plánovaný obojsmerný plynovod bude mať ročnú kapacitu 5 miliárd kubických metrov. Plynovodné prepojenie spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Strategický význam projektu pre Slovensko spočíva aj v zabezpečení prístupu krajiny k plánovaným južným plynovým koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynovým sieťam.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.