Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Nabucco
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Nabucoo. Foto: Flickr.com/ ripperda (licencia Creative Commons)
22. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Plynovod Nabucco by vraj mohol byť menší

Pôvodne projekt počítal s plynovodom dlhým 3.900 kilometrov s prepravnou kapacitou 31 miliárd m3 plynu ročne a začínal by na východnej hranici Turecka s Gruzínskom a viedol až do Rakúska. Nový návrh však podľa denníka predpokladá, že by plynovod viedol len medzi Bulharskom a Rakúskom a mal iba polovičnú kapacitu. Reaguje tak na malé množstvo plynu, ktoré je momentálne k dispozícii v oblasti Kaspického.

Konzorcium pre výstavbu plynovodu Nabucco tvorí nemecká spoločnosť RWE a šesť ďalších európskych energetických podnikov. Generálny riaditeľ spoločnosti Jürgen Grossman už minulý mesiac v rozhovore pre The Wall Street Journal uviedol, že jeho firma by mohla od projektu odstúpiť. Podľa denníka konzorcium už skôr potvrdilo, že zvažuje nové alternatívy projektu. „Prepočítavate niekoľko scenárov, vrátane rôznych možností kapacity a dĺžky plynovodu. Naším preferovaným scenárom však zostáva základný projekt a žiadne konečné rozhodnutie ešte nepadlo,“ uviedol hovorca konzorcia.

Nabucco má byť alternatívnou trasou pre dovoz plynu do Európy mimo územia Ukrajiny a Ruska, ktorému sa výstavba Nabucca nepáči. Má veľkú politickú podporu z EÚ, pretože má znížiť jej závislosť od ruského plynu. Je však tiež veľmi kontroverzným projektom pre svoju veľkosť a náklady. Situáciu mu komplikuje aj konkurenčný plynovod South Stream podporovaný Ruskom.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.