Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Eastring - eastring.eu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mapa plynovodu Eastring. Foto: eastring.eu
25. mája 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Plynovod Eastring získava politickú podporu

Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko podpísali v piatok (22.5.) v lotyšskej Rige spoločné memorandum, ktorého cieľom je prepojiť plynárenské siete medzi signatárskymi krajinami s možnosťou reverzného toku. Štvorica štátov zároveň verí, že takýto zámer finančne podporí aj Európska únia.

V memorande sa termím Eastring nenachádza

Deklarácia z Rigy o diverzifikácii zdrojov a trás zemného plynu je všeobecná (meno žiadneho projektu sa v nej nespomína), slovenská strana má ale konkrétnu víziu. Prepravca Eustream vlani predstavil projekt Eastring, ktorým reaguje na meniacu sa plynárenskú mapu Európy.

Silná podpora politických špičiek je pochopiteľná, Slovensko sleduje plynovodom Eastring svoj strategický a finančný cieľ, ktorým je zachovať alebo dokonca zvýšiť objemy prepravenej suroviny cez slovenskú plynovodnú sieť.

O plynovode sa začalo intenzívnejšie hovoriť potom, čo Gazprom nečakane zrušil výstavbu projektu South Stream. Ruský monopolný vývozca viackrát zopakoval, že po roku 2019 už nemieni využívať tranzit cez Ukrajinu. Cez územie nášho suseda sa dnes prepravuje k odberateľom v štátoch EÚ necelá polovica z celkového objemu plynu, ktorý Rusko predáva v Európe. Plánované objemy strategickej suroviny do Európy chce Moskva presmerovať cez Turecko.

Mapa možného trasovania navrhovaného plynovodu Eastring. Foto: eastring.eu

Krajiny juhovýchodnej Európy by vďaka projektu Eastring získali prístup k západoeurópskym plynárenským hubom. „Balkánske štáty tak získajú alternatívne dodávky plynu a stredná a západná Európa sa dostanú k zdrojom napríklad z kaspického regiónu, či z oblasti čierneho i stredozemného mora, ako aj z potenciálneho plynového uzla v Turecku,“ vysvetľuje v oficiálnom stanovisku Mirek Topolánek z Eustream, ktorý má na starosti zahraničný rozvoj spoločnosti a vzťahy s verejnými inštitúciami.

Možnými zdrojmi zemného plynu pre Eastring by tak mohli byť Azerbajdžan, Turkmenistan, Irak, Irán, Cyprus, ale aj Rusko. Technická kapacita plynovodu v počiatočnej fáze projektu sa má pohybovať od 20 miliárd metrov kubických (m3), v konečnej fáze by sa mohla zvýšiť až do 40 miliárd m3.

Jednou z výhod navrhovaného plynovodu má byť, že dokáže využiť existujúcu infraštruktúru. Dĺžka Eastringu bude závisieť od konečného rozhodnutia o trasovaní rúry, projektové odhady hovoria o 1015 až 1274 kilometroch.

Šéf slovenského prepravcu pripúšťa, že bez politickej podpory sú medzinárodné projekty ako Eastring odsúdené na neúspech. „Jasná politická podpora dokáže projekty, ktoré sa javia extrémne náročné priblížiť rýchlejšie k realite. Je v záujme všetkých, ak politici spolupracujú s firmami v prospech ľudí na posilnení energetickej bezpečnosti celého regiónu. V Rige takúto spoluprácu bolo možné vidieť,“ skonštatoval predseda predstavenstva Eustream.

Predpokladaný termín spustenia komerčnej prevádzky je koniec roka 2018.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.