Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
trnavska radnica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
radnica v Trnave Foto: Flickr.com / korom (licencia Creative Commons)
3. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Plynové tepelné čerpadlo v Trnave prinieslo energetickú úsporu

Trnavská radnica už jeden rok kúri efektívnejšie. Historická budova sa stala vôbec prvým objektom na Slovensku, kde sa využila technológia plynového tepelného čerpadla. Umožňuje vykurovať budovy pomocou fyzikálnych vlastností tekutého chladiva, ktoré pri vyparovaní pohlcujú teplo z okolia. Ide o energeticky efektívny a ekologický systém.

Rekonštrukcia vykurovacieho systému v Trnave sa finančne podporila z prostriedkov EkoFondu. Grant z nadačného fondu SPP dosiahol hodnotu 154.214 eur.

V objekte došlo k výmene starých gamatiek, ktoré sa nahradili 25 výkonnými klimatizačnými jednotkami. Podľa potreby prostredia vykurujú alebo ochladzujú.

Proces rekonštrukcie v rámci historickej budovy podliehal sprísneným pravidlám. „Všetky zásahy do budovy sme museli konzultovať s pamiatkármi,“ povedal Miroslav Machovič, technický poradca súkromnej firmy, ktorá sa na projekte podieľala. K veľkým zásahom však vzhľadom na technológiu prísť nemuselo. „Využili sme staré komíny a prieduchy v stenách,“ doplnil.

Napojenie na plynové tepelné čerpadlo odbúralo aj nutnosť vybudovať novú elektrickú rozvodňu. Motor má nízku spotrebu a oproti klasickým nižšiu produkciu emisií o 60 %. Predpokladá sa, že po skončení zatepľovania stropov radnice bude úspora ešte vyššia. 

O výhodách plynových tepelných čerpadiel prinášame komplexný text v sekcii Poradíme Vám.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.