Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
9. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Peter Marčan: Fotovoltika prilákala „nie veľmi vhodných investorov“

„Rozvoj OZE má vplyv na koncové ceny a neverím, že príde vláda, ktorá si povie, že má ambície splniť do roku 2020 európske ciele až nad stanovený rámec,“ vyhlásil Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť (ESI).

Ich ďalšia výrazná podpora by sa podľa neho najviac dotkla koncového spotrebiteľa. „Postavenie ceny prilákalo nie veľmi vhodných investorov a fotovoltika má preto výrazný negatívny imidž,“ dodal. Energia získaná z vetra i slnka má v súčasnosti vplyv na prenosovú sústavu, pripomenul Marčan.

„Fotovoltika sa stala hotovým bankovým produktom, bola zneužitá podnikateľmi,“ povedal predseda parlamentného Výboru pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu Stanislav Janiš. „Slnečné elektrárne na Slovensku skončili,“ dodal.

Krajina si podľa neho nemôže dovoliť doplácať na koncovú cenu energií. Nepriaznivý vývoj by sa mal zastaviť a s ním i neefektívne dotovanie fotovoltiky. Nemožno dotovať len jeden segment OZE: „Fotovoltika je nepredvídateľná a využívať by sa mali zdroje, ktorých má Slovensko dostatok. Jednou z nich je napríklad biomasa.“

„Veľká fotovoltika na Slovensku skutočne skončila,“ súhlasil Marčan. Malá fotovoltika však podľa neho význam má, pretože nie je zaujímavá pre finančných investorov. Inštalácie v domácnostiach sú na celkovom objeme inštalovaného výkonu ale zatiaľ zanedbateľné. „Množstvo domácností však netuší, že si solárne panely môže inštalovať pri existencii určitej finančnej návratnosti,“ doplnil.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.