Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť / Energetické triedy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
27. októbra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Pavol Kosa: Energetický audit je často nielen povinnosť, ale aj nevyhnutnosť

Ako definuje energetický audit legislatíva

Na Slovensku je energetický audit zo zákona povinný pre spotrebiteľov energií pôsobiacich v priemysle a pôdohospodárstve. Legislatívne východiská upravuje zákon o energetickej efektívnosti (č. 476/2008 Z.z).

Povinnosť vykonať energetický audit je odstupňovaná podľa výšky spotreby. V priemysle zákon rozdeľuje dve kategórie spotreby. Do prvej sa zaraďujú prevádzky, ktorých súčet všetkých energií sa pohybuje v rozmedzí od 5.500 do 20.000 MWh. Audit energetickej náročnosti výroby musia vypracovať do 31. decembra 2011. Veľké priemyselné prevádzky so spotrebou vyššou ako 20.000 MWh sú povinné tak urobiť do 31. decembra 2013.

V oblasti pôdohospodárstva sa definuje kategória spotreby energií od 2.500 do 10.000 MWh, kde je hraničným termínom pre vyhotovenie energetického auditu 31. december 2011. Pri prevádzkach so spotrebou nad 10.000 MWh zákon stanovil termín do 31. decembra 2013. K prehodnoteniu výsledkov auditu musí podľa platnej legislatívy prísť raz za 5 rokov.

Ako pripomenul Pavol Kosa, pri tabuľkových spotrebách energie sa berie do úvahy priemer za posledné 3 roky pred spracovaním auditu. „Spočítavajú sa všetky formy nakupovanej a spotrebovanej energie. Rátajú sa tam aj pohonné hmoty, lebo to sú takisto energonosiče,“ zdôraznil Kosa.

Kto je energetický audítor?

Audit energetickej náročnosti výroby môže vykonávať len kompetentná osoba s prierezovými znalosťami v oblasti energetiky – energetický audítor. „Je zapísaný v zozname energetických audítorov na Ministerstve hospodárstva SR,“ uviedol Kosa. Audítor musí okrem splnenia mnohých formálnych náležitostí absolvovať skúšku odbornej spôsobilosti, ktorú organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

Keďže Slovensko je súčasťou Európskej únie (EÚ), audity na našom území môžu vykonávať aj audítori z iných členských štátov. „Musia ho však vykonávať z hľadiska formálnych náležitostí podľa našej legislatívy,“ dodal Kosa.

Energetický audítor musí vo svojej finálnej správe vypracovať minimálne dva súbory opatrení na zníženie spotreby v danej prevádzke. „Z tých musí určiť, ktorá varianta je podľa neho optimálna,“ vysvetlil Kosa.

Príspevok Pavla Kosu odznel na odbornom podujatí „Konferencia priemyselných energetikov“, ktorá sa uskutočnila v dňoch 25. a 26. októbra 2011 v Žiline. Organizátormi tejto konferencie sú už tradične Slovenská inovačná a energetická agentúra, Asociácia energetických manažérov a Združenie priemyselných odberateľov energie.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.