Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
NR SR  parlament - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
10. mája 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Parlament schválil novelu zákona o regulácii

Za novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach dnes hlasovalo 79 poslancov, proti bolo 39 a ďalších 17 sa zdržalo. Podpísať ju ešte musí prezident. Zmeny by mali byť účinné od 1. júna 2017.

Vedenie po novom

Funkcia predsedu ÚRSO a predsedu Regulačnej rady úradu sa má oddeliť. Nového šéfa ÚRSO bude menovať vláda, šéfa rady prezident SR.

„Na jednej strane berieme pánovi prezidentovi kompetenciu pri menovaní predsedu úradu, a zároveň mu dávame novú kompetenciu na orgán, ktorý je vyšší ako regulačný úrad, teda na Regulačnú radu,“ uviedol minister hospodárstva Peter Žiga počas rokovania o novele.

Dodal, že hlava štátu bude mať právomoc kreovať zloženie Regulačnej rady a menovať jej predsedu. Regulačná rada ÚRSO plní dozornú funkciu a je odvolacím orgánom.

Podľa Žigu právna norma vlastne posilní prezidentovi pozíciu. V utorok však v relácii Rádia Expres priznal, že o odobratí kompetencie menovať predsedu ÚRSO so samotným prezidentom vôbec nehovorili.

Namiesto súčasného jedného podpredsedu bude mať ÚRSO až dvoch a jednotlivé cenové rozhodnutia svojho šéfa budú spolupodpisovať.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh z výborov, podľa ktorého predsedovi ÚRSO patrí plat vo výške odmeny predsedu rady, každému podpredsedovi zase plat vo výške odmeny podpredsedu rady.

Zverejňovanie a zohľadňovanie dopadov cien

Novelou sa upravuje postup tvorby viacročnej regulačnej politiky a zavádza povinnosť ÚRSO zverejňovať vyjadrenie ministerstva hospodárstva a ministerstva životného prostredia, ak niektoré z nich zašle regulačnému úradu vyjadrenie s pripomienkami k návrhu regulačnej politiky a Regulačná rada tieto pripomienky neakceptuje. Úrad má zverejňovať spolu s vyjadrením aj odôvodnenie neakceptovania pripomienok.

Po novom sa bude musieť vyhodnocovať vplyv návrhu ceny elektriny alebo plynu na jednotlivé skupiny odberateľov.

„Vyhodnotenie dopadov konečných schválených cien by malo byť súčasťou cenového konania, keďže schválená cena sa môže do veľkej miery líšiť od ceny, ktorá je predmetom návrhu. V nadväznosti na uvedené by mal úrad vyhodnotiť dopad ceny na jednotlivé skupiny odberateľov a toto vyhodnotenie by mal uviesť ako súčasť odôvodnenia cenového rozhodnutia,“ uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu.

Silný ale márny nesúhlas

Opozícia, predovšetkým liberálna strana Sloboda a Solidarita, mala voči vládnej novele zásadné výhrady.

Podľa poslanca Karola Galeka (SaS) bude predseda ÚRSO nominovaný vládou naďalej len jej politickým vazalom. So spolustraníkmi preto žiadali zachovať jeho menovanie prezidentom.

Zároveň navrhli zrušiť účasť ministerstiev hospodárstva a životného prostredia v rámci vybraných cenových konaní a tiež regulovať ceny domáceho uhlia, ktoré je dnes dotované odberateľmi sto miliónmi eur ročne, avšak dohadujú si ho bilaterálne Hornonitrianske bane Prievidza a Slovenské elektrárne.

Priama účasť ministerstiev v cenových konaniach by podľa viacerých odborníkov mohla odporovať legislatíve EÚ, keďže v minulosti bola zrušená kvôli transpozícii európskych smerníc.

Proti viacerým zmenám sa v rámci expresne krátkeho pripomienkového konania vyslovili aj mnohé regulované firmy či zamestnávateľské združenia. Zároveň predkladali podnety na podstatne rozsiahlejšiu reformu regulácie v slovenskej energetike.

© energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.