Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
zakony
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/limaoscarjuliet (licencia Creative Commons)
24. novembra 2015 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Parlament sa poponáhľa s novelou zákona o teple

„Cieľom návrhu zákona je poskytnúť ustanoveným aktívam držiteľa povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, exekučnú imunitu,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Absolútna exekučná imunita má byť viazaná na nehnuteľný majetok, peňažné prostriedky, pohľadávky, finančné nástroje a iný majetok slúžiaci na výrobu a rozvod tepla. Z hľadiska časovej pôsobnosti sa má nové znenie zákona vzťahovať aj na práve prebiehajúce exekučné konania.

„Exekvovanie aktív v takýchto subjektoch môže spôsobiť Slovenskej republike značné hospodárske škody,“ uvádza sa v návrhu na skrátené legislatívne konanie.

BAT vs. Penta

Štátna spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) koncom októbra definitívne prehrala 14 rokov trvajúci súdny spor s firmou Paroplyn Holdings Limited. Predmetom sporu bola zmluva ešte z roku 1999 o povinnom odbere objemu tepla z bratislavského paroplynu, ktorý od roku 2004 do jari 2014 patril do finančnej skupiny Penta Investments. Tá už síce zdroj predala, pohľadávku voči štátnej teplárni si však nechala.

Po tom ako Najvyšší súd SR zamietol mimoriadne dovolania má BAT Pente zaplatiť minimálne 28,7 milióna eur. Práve Penta novelu zákona kritizuje a považuje ju za snahu vlády účelovo vstupovať do sporu dvoch obchodných spoločností. Podľa hovorcu skupiny Gabriela Tótha sa novelou zákona štátny vlastník stane niečím viac ako iný vlastník a tiež sa zavádza retroaktívny účinok.

Nové znenie zákona má byť účinné dňom vyhlásenia, pričom konania začaté pred dňom účinnosti, ktoré postihujú predmetný majetok, súd bezodkladne zastaví.

Kritika opozície

Podľa opozičného poslanca Daniela Lipšica(OĽaNO) je návrh novely protiústavný. „Dobre viete, že takto schválený zákon vám Ústavný súd SR zruší, pozastaví účinnosť a zruší zákon, pretože už trikrát o tom rozhodoval. Dvakrát pri exekučnej imunite v zdravotníctve a raz pri exekučnej imunite štátu,“ uviedol dnes v pléne parlamentu.

Ku kritike sa pridal aj ďalší poslanec Alojz Hlina (KDH), podľa ktorého vláda novelu predložila, aby získala pred voľbami voličské hlasy. „Prišiel návrh, ktorý jednou ranou jasne zadeklaruje, že Smer s Pentou nič nemá a ešte dostane po frňáku aj Procházka, lebo veď im vyhral spor,“ poznamenal.

© energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.