Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Petr Klimek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Petr Klimek (CZEPHO) na konferencii v Bratislave. Foto: energia.sk
3. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

P. Klímek: Situácia v Česku je „veľká slnečná blamáž“

Veľká slnečná blamáž. Tak zhodnotil postavenie fotovoltaiky v Česku Petr Klímek z Českej fotovoltaickej a priemyselnej asociácie (CZEPHO). Počet vydaných licencií pre solárne elektrárne podľa neho neustále rastie. Podľa najnovších správ vydal regulačný úrad povolenia s celkovým inštalovaným výkonom 1,4 GW. „To znamená, že ide o nárast 400 MW za jeden mesiac. O ďalších 400 MW bolo údajne požiadané,“ dodal.

Vydaná licencia sa však automaticky nemusí zhodovať s konečným inštalovaným výkonom, upozornil Klímek. „Vieme o prípadoch, kedy bola vydaná licencia a elektráreň fyzicky neexistuje. Skutočný inštalovaný výkon tak nemusí zodpovedať týmto vydaným licenciám, uvidíme ako to bude vyzerať na konci roku.“ doplnil. 

P. Klímek: Energetický regulačný úrad (ERÚ) si nesplnil svoju povinnosť

Počiatok aktuálneho stavu v solárnom biznise možno hľadať v rokoch 2008 a 2009, informoval Klímek. Rozmach fotovoltaiky spôsobilo stanovenie garantovanej výkupnej ceny na 20 rokov a výrazné zlacnenie nákladov na technológiu.

Najväčší solárny boom nasledoval v roku 2010. Reguláciu podcenila vláda ako aj ministerstvo priemyslu a obchodu ČR, nekonal ani regulačný úrad.  Svoj podiel viny nesú podľa Klímeka aj distribučné spoločnosti. „Bolo vydané povolenie na fotovoltaiku pre viac ako 8000 MW,” vysvetlil.

Dôsledkom je stop pre pripojenie nových fotovoltaických zdrojov do siete. Ako uviedol Klímek, platí od februára 2010. Najviac ohrozené sú najmä malé inštalačné firmy, ktoré musia čakať na dohodu medzi ČEPS a distribučnou spoločnosťou. „Dnes nepripojíte žiadnu novú fotovoltaickú elektráreň do siete,“ doplnil Klímek.

Legislatívne opatrenia, stanovili sa dva limity:

  • Maximálny inštalovaný výkon pre vietor a fotovoltaiku do roku 2012 je 2268 MW. Hodnota podľa Klímeka vychádza zo štúdie, ktorá nebola nikdy zverejnená.
  • limit národného akčného plánu do roku 2020 je 1695 MWp. ”Môže sa stať, že tento rok budeme za limitom. Viac menej to môže znamenať znamenať koniec fotovoltaiky v Čechách,“ skonštatoval Klímek.

V novembri sa prijala „malá“ novela o podpore integrovanej fotovoltaiky. Znamenalo by to, že od 1.3.2010 sa nepodporia solárne inštalácie na zemi, ale výhradne inštalácie do 30 kW na budovách.Zrušili sa tiež daňové prázdniny pre OZE a zmenila sa doba odpisovania pre fotovoltaiku. 

P. Klímek: Solárna daň je likvidačná

Najobávanejším opatrením českej vlády má byť zavedenie solárnej dane. Daňové zaťaženie vo výške 26 % sa pravdepodobne najviac dotkne podnikateľov. Ide o dodatočnú daň z tržieb pre všetky systémy nad 30 kW, ktorá má platiť tri roky. Vzťahovať sa má na slnečné systémy, ktoré sa uviedli do prevádzky v rokoch 2009 a 2010.

O novele v súčasnosti rokuje horná komora českého parlamentu. Ako uviedol Klímek, CZEPHO aktívne lobovala u senátorov, aby predložený návrh vetovali. Česku podľa nich hrozia medzinárodné arbitráže, ktoré by štát pripravili o viac ako je samotný výnos zo solárnej dane. 

K definitívnemu rozhodnutiu príde pravdepodobne 8.12.2010. Podľa Klímeka môže nastať niekoľko scenárov:

  • zákon sa vráti na prerokovanie do poslaneckej snemovne
  • uskutočnia sa pozmeňujúce návrhy (zmena časového obdobia platnosti, oslobodenie strešných inštalácií do 200 kW…)
  • senát sa ním vôbec nebude zaoberať a zákon prejde v súčasnej podobe

Pojem OZE nahradí vraj termín „podporované zdroje energie”

Klímek informoval o ďalších pripravovaných zmenách legislatívy v Česku. Chystá sa tiež novela „o podporovaných zdrojoch energie“. Jej súčasťou sa má stať tiež národný akčný plán, čím sa stane právne záväzným. Zmeniť sa má aj limit výkupnej ceny elektriny vyrobenej z fotovoltaických zdrojov.

„Kľudne by sa mohlo stať, že od polovice roku 2011 alebo 2012 bude maximálna výkupná cena pre fotovoltaiku 6 kč/kWh, čo je pre krajinu ako Česká republika pre fotovoltaiku celkom iste likvidačné, “ uzavrel Klímek.

Príspevok Petra Klímeka z CZEPHO odznel na medzinárodnej konferencii „Fotovoltaika naša slnečná budúcnosť”, ktorú zorganizovala Slovenská agentúra pre obnoviteľné zdroje (SKREA). Konala sa 2.decembra 2010 v Bratislave a portál „energia” bol mediálnym partnerom.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.