Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FV panely
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné foto
27. novembra 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

OZE – spor štát verzus občan pokračuje

Odstránenie byrokratickej záťaže, zlepšenie legislatívy a tiež prínos programu Zelená domácnostiam boli hlavnými témami 5. ročníka odborného seminára SAPI, ktorý sa v stredu konal v Bratislave. Neprimeraný a neprehľadný systém podpory OZE  – aj tak by sa dalo odpovedať na otázku, či je  zaobstarávanie si vlastného zdroja OZE v digitalizovanom 21. storočí na Slovensku atraktívne. 

„Je tu čoraz väčšie množstvo povinností, v ktorých sa pomaly už človek prestáva orientovať. A s tým ide ruka v ruke rastúce množstvo nejasných, neprehľadných právnych noriem,“ poznamenal na adresu administratívnej záťaže slovenských subjektov v oblasti energetiky Pavol Poláček z advokátskej kancelárie SEMANČÍN POLÁČEK.

Byrokracia i poplatky rastú

Nejasnosti sú podľa Poláčka ako pri definíciách, tak aj v potrebe duplicitného plnenia povinností, a týkajú sa predovšetkým samotných výrobcov energie z OZE. Problematické sú podľa neho aj iné nepresnosti , nepohodlné termíny, odlišné podmienky u jednotlivých distribučných spoločností či novo zavedené sankcie. „Máme tu mechanizmus, ktorého ústavnosť je pochybná,” dodal.

Pavel Šimon zo SAPI zdôraznil, že s nárastom výkonu zdroja počet byrokratických povinností i otáznych poplatkov vzrastá. Pre mnohých väčších výrobcov je nahlasovanie povinností na dennej báze a často sú podľa neho aj premenlivé. Niektoré údaje, ktoré je potrebné oznamovať, sú navyše v prípade OZE nepredvídateľné.

Sporná a otvorená zostala aj otázka, čo s prebytkom vyrobenej elektrickej energie, ktorá je často vedome či nevedome dodávaná do siete bezodplatne. Týka sa to aj malých zdrojov do 10 kW. Podľa distribučnej spoločnosti však nie je problém vybrať si priameho odberateľa. „Akonáhle si výrobca nájde niekoho, kto tú elektrinu kúpi, môže dodávať,“ uviedol Daniel Zákutný z Východoslovenskej distribučnej (VSD).

S dotáciou či bez?

 „Fotovoltika patrí z celosvetového hľadiska medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce odvetvia,“ pripomenula výkonná riaditeľka SAPI Veronika Galeková. „Obnoviteľné zdroje dnes zamestnávajú viac ľudí ako fosílny priemysel. Žiaľ, vývoj na Slovensku tomuto trendu výrazne protirečí.“

Pozitívnym signálom pre rozvoj odvetvia môže byť rozbiehajúci sa program Zelená domácnostiam, ktorý je do výšky 100 miliónov eur dotovaný z eurofondov.

„Myslíme si, že obnoviteľné zdroje energie a konkrétne fotovoltické inštalácie sú dnes rentabilné už aj bez takéhoto príspevku,“ poznamenala Galeková. „Na druhej strane je určite pozitívne, ak sa aj pre širokú verejnosť otvára možnosť získať na takýto účel dotáciu. Navyše, a to považujeme za dôležité, rozširuje sa tak skupina informovaných občanov, ktorí majú aktívny prístup k získavaniu a využívaniu energie,“ dodala.

Seminár „Fotovoltika a OZE v roku 2016“ sa konala 25. novembra v Bratislave. Zorganizovala ju Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE. Portál energia.sk bol mediálnym partnerom podujatia.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.