Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jeseň - dom 1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Hamed Saber (licencia Creative Commons)
13. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

OZE plánuje využívať každá tretia domácnosť na Slovensku

Informovala o tom dnes riaditeľka odboru komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Katarína Antalová s odvolaním sa na prieskum agentúry Dicio, ktorý sa uskutočnil v období od 27. mája do 11. júna 2010 na vzorke 1.464 respondentov.

Vedú slnečné kolektory

Najväčší záujem je o slnečné kolektory a významne by mal vzrásť aj počet inštalovaných kotlov na biomasu, ktoré sú už dnes najrozšírenejším zariadením na využívanie obnoviteľných zdrojov v domácnostiach.

Počet domácností, ktoré využívajú OZE, by mal na Slovensku stúpnuť už v najbližších 5 rokoch. Zatiaľ čo momentálne zariadenia na využívanie týchto zdrojov energie vlastní každá deviata domácnosť (11,2 %), o päť rokov by aspoň jedno z takýchto zariadení chcela mať každá šiesta domácnosť (17,3 %). O individuálnej výrobe elektriny prostredníctvom veterných, slnečných alebo vodných elektrární uvažuje len 5,1 % populácie.

Aj drevo patrí medzi OZE

Viac ako polovica respondentov v prieskume chybne uviedla, že drevo nepatrí medzi OZE. No najviac skúseností spomedzi OZE majú obyvatelia všetkých krajov práve s týmto druhom paliva. Podľa výsledkov prieskumu majú kotol na palivové drevo, štiepku alebo pelety nainštalovaný v každej štrnástej domácnosti (7 %). Ďalších 3,9 % domácností chce investovať do kotlov na biomasu už do piatich rokov a bez určenia termínu to má v pláne 12,3 % domácností.

Ohrev vody slnečným žiarením

Najväčší nárast možno očakávať pri investovaní do slnečných kolektorov na ohrev teplej vody. Tie už teraz podľa prieskumu má na strechách viac ako 25.000 domácností (1,4 %), pričom podobné množstvo inštalácií (28.000) odhaduje aj najväčší slovenský producent týchto zariadení.

Záujem o kúpu slnečných kolektorov prejavilo v prieskume 21,5 % opýtaných. Spomedzi všetkých vlastníkov rodinných domov tak chce urobiť 5,6 % do 5 rokov a ďalších vyše 26 % to má v pláne neskôr.

Výrazne rezervovanejší postoj majú k nákupu kolektorov na ohrev vody majitelia bytov. O kúpe kolektorov do piatich rokov uvažuje necelé 1 % obyvateľov bytových domov, výhľadovo ďalších 10 %. Až 30 % Slovákov žijúcich v bytoch sa pritom priklonilo k možnosti, že by slnečné kolektory využívať chceli, ale nerozhodujú o tom.

V rodinných domoch možno energiu získanú vďaka kolektorom zhodnotiť aj pri nízkoteplotnom vykurovaní inštalovanom napríklad v podlahe. Zámery využiť slnečné kolektory aj na tento účel má 17,5 % respondentov.

Do módy idú i tepelné čerpadlá

Na nízkoteplotné vykurovanie a ohrev teplej vody už Slováci využívajú aj tepelné čerpadlá. So zariadeniami, ktoré dokážu zužitkovať rozdielnu teplotu z okolitého prostredia, napríklad zo vzduchu, zeme alebo vody, má podľa prieskumu skúsenosti 3,3 % domácností. O kúpe týchto zariadení, ktoré dokážu pri vhodnom vykurovacom systéme podstatne znížiť cenu za vykurovanie, uvažuje ďalších 5,9 % populácie.

Viac o tepelných čerpadlách:

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.