Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropny pristav
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Argenberg (licencia Creative Commons)
28. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

OPEC: Produkcia ropy vzrástla na maximum za posledné dva roky

 OPEC na konci januára ohlásil rekordné navýšenie dennej produkcie ropy. Krajiny, ktoré OPEC združuje denne vyťažia 29,49 miliónov barelov, čo je o 350.000 viac ako dva roky dozadu. Vtedy sa krajiny zaviazali znížiť ťažobné kvóty. Ťažbu najvýraznejšie posilnil Irak, mierne však ťažbu zvýšila aj Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE).

Irak na rozdiel od ostatných krajín nie je viazaný kvótami určenými pre krajiny OPEC. V Iraku, kde ťažia spoločnosti ako BP alebo ENI extrakcia ropy vzrástla o 290.000 barelov na 2,68 mil. barelov. Saudská Arábia navýšila svoje denné maximum o 80.000 barelov a SAE o 50.000, čím vyrovnali výpadok v Nigérií a niektorých ďalších krajín.

Nadprodukcia nad ťažobným limitom OPEC bez Iraku stúpla v januári na 1,97 mil. barelov za deň. Svoje vlastné obmedzenie, ktoré platí od januára 2009 tak OPEC tento mesiac plnila na 53 % oproti 55 % z decembra 2010. Plnenie kvóty sa dostalo na rekordných 80 % začiatkom roku 2009 v čase ťažkého ekonomického prepadu, odvtedy však disciplína vzhľadom na oživenie dopytu po rope postupne slabne.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.