Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
10. februára 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Opäť transparentnejší trh

„Viac ako desaťročie európske inštitúcie a účastníci trhu s elektrinou pracujú na vytvorení jednotného, otvoreného a konkurenčného európskeho vnútorného trhu s elektrinou a plynom. Rovnaké podmienky, podľa ktorých majú všetci účastníci trhu – veľkí aj malí, etablovaní i noví, firmy aj občania – bezplatný a rovnaký prístup k fundamentálnym dátam a informáciám o celoeurópskej veľkoobchodnej výrobe, prenose a spotrebe, je odteraz skutočnosťou,“ píše združenie ENTSO-E v tlačovej správe, v ktorej minulý týždeň oznámilo spustenie platformy transparentnosti.

Mnohé informácie prevádzkovatelia prenosových sústav a ďalší účastníci trhu s elektrinou publikovali rôznym spôsobom verejne už doposiaľ. Platforma ENTSO-E však ponúka súbor viac ako 60 rôznych typov dát na jednom mieste bezplatne. Online nástroj má ambíciu ponúkať dáta zo všetkých svojich členských krajín.

Vstupy do platformy zasielajú výrobcovia elektriny, obchodné burzy, prevádzkovatelia prenosových sústav, aukčné kancelárie zodpovedné za výpočty cezhraničných prenosových kapacít, dispečeri, distribučné sústavy a v neposlednom rade i najväčší odberatelia elektriny. Dodávateľom platformy je IT spoločnosť Unicorn Systems.

Dáta sa publikujú v najmenšom 15-minútovom a najväčšom 1-ročnom rozlíšení, čo predstavuje potrebu spracovávať v priemere viac ako 3 milióny informácií každý deň. Návštevník webovej platformy nájde informácie kategorizované do skupín:

  • zaťaženie sústavy,
  • výroba elektriny,
  • prenos,
  • výkonová rovnováha,
  • odstávky a poruchy,
  • preťaženia sústav.

ENTSO-E si tiež od platformy sľubuje príspevok k efektívnemu napĺňaniu ustanovení Nariadenia č. 1227/2001 o integrite a transparentnosti veľkoobchodného trhu s elektrinou (REMIT).

Obdobnú platformu transparentnosti pre trh s plynom prevádzkuje aj združenie prepravcov plynu ENTSO-G.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.