Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
OMV
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
čerpacia stanica OMV Foto: Flickr.com/ carmonamedina (licencia Creative Commons)
10. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

OMV nákup ropy z Líbye zatiaľ nezastaví

Ani politické nepokoje v Líbyi zatiaľ nespôsobili prerušenie ropných dodávok pre rakúsku spoločnosť OMV. Včerajšie (9.3.) vyjadrenie rakúskeho energetického giganta tak dáva nádej, že Líbya stále necháva zahraničným ropným skupinám otvorené dvere.

OMV dodáva, že zahraničné sankcie voči líbyjskému režimu rešpektuje a predpokladá, že jeho kontrakty sa budú rovnako rovnako rešpektovať. Líbya rakúskej skupine poskytuje 33.000 barelov ropného ekvivalentu za deň, čo predstavuje desatinu produkcie OMV. Od začiatku konfliktov tieto objemy klesli.

„Máme dlhodobé dohody o zásobovaní a povinné dobery a v určitom obmedzenom rozsahu líbyjskú ropu stále nakupujeme,“ uviedol generálny riaditeľ koncernu Wolfgang Ruttenstorfer. „Takisto v budúcnosti to udržíme na minimálnom, veľmi obmedzenom množstve,“ dodal. Ruttenstorfer podotkol, že OMV všetky sankcie voči Líbyii rešpektuje, pretože neposiela peniaze ľuďom okolo vodcu Muammara Kaddáfího.

Od 22. februára, kedy OMV varovala pred poklesom líbyjskej produkcie ropy, klesli jeho akcie o 6 %. Dnes emisie oslabili o 0,7 % na 30,59 eur, ale v súlade so zbytkom odvetvia.

Povstanie proti Kaddáfiho viac než 40 rokov trvajúcemu režimu zachvátilo Líbyu v polovicu februára. OMV podľa manažéra, ktorý koncom mesiaca odstúpi z pozície, stále obchoduje len so štátnou ropnou spoločnosťou NOC.

Z európskych energetík sa podľa maklérskej firmy Chevreux najviac angažujú v líbyjskej ťažbe práve OMV, taliansky koncern ENI a španielsky Repsol.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.