Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
7. novembra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

OĽaNO chce chrániť vlastníkov, pozemky ktorých využívajú energetické firmy

„Vlastnícke právo je na Slovensku chránené ústavou a je nedotknuteľné. Žiaľ, v praxi sa často nedodržuje,“ konštatoval Fecko na tlačovej konferencii v Bratislave. Poslanci tak navrhujú, aby bolo v katastri vecné bremeno zapísané nie na celý pozemok, ale iba na nutnú časť, kde sa elektrický stĺp či vedenie nachádza. „Zároveň navrhujeme, aby vlastníci pozemkov za túto časť pozemku nemuseli platiť daň,“ doplnil Fecko.

Podľa neho je nezmysel, aby ľudia platili dane za pozemok, ktorý nemôžu plnohodnotne využívať. Okrem toho OĽaNO navrhuje zmeniť vyplácanie odškodného pre majiteľov takýchto pozemkov. To by malo byť po novom nielen jednorazové, ale aj každoročné a malo by sa vzťahovať na všetkých vlastníkov pozemkov. A nielen tých, na pozemku ktorých sa bude takáto stavba realizovať v budúcnosti.

Poslanci chcú tiež zmeniť súčasný stav, keď si náhradu musia pýtať samotní poškodení, teda majitelia pozemkov. „Chceme, aby náhradu za zriadenie vecného bremena zaplatila firma, ktorá napríklad elektrické vedenie postavila,“ opísal Fecko.

OĽaNo navrhuje tiež rozšíriť skupinu zraniteľného spotrebiteľa. Podľa poslancov by mali do tejto kategórie patriť aj spotrebitelia, ktorí sú vo vyššom veku, a tiež skupina spotrebiteľov, ktorí sú sociálne znevýhodnení. „Prax nám ukazuje, že títo spotrebitelia sa ťažko orientujú na stále sa meniacom energetickom trhu,“ vysvetlila Mezenská. Ľahko sa tak môžu podľa jej slov stať terčom nekalých marketingových praktík.

Parlament nepodporil zvýšenie ochrany energetických spotrebiteľov

Opozícii sa nepodarilo presadiť zmenu zákona o energetike. Návrh, ktorého cieľom bolo zvýšiť ochranu spotrebiteľov, poslanci NR SR nepodporili.

Účelom navrhovaných zmien bola snaha kompenzovať nerovnosť postavenia zmluvných strán v právnych vzťahoch uzatváraných medzi odberateľom a dodávateľom. Spotrebiteľom sa tak mala poskytnúť vyššia ochrana práv a aspoň čiastočne vyrovnať ich postavenie ako slabších účastníkov zmluvného vzťahu.

Parlament takisto nepodporil ani spoločný návrh Mezenskej a jej straníckeho kolegu Martina Fecka, ktorého predmetom bola predovšetkým ochrana vlastníckych práv občanov. Jednou z navrhovaných zmien bola úprava nároku vlastníkov nehnuteľností na primeranú opakovanú náhradu za obmedzenie vlastníckeho práva.

Návrh novely takisto riešil podmienky zápisu vecných bremien do katastra nehnuteľností. Fecko a Mezenská zároveň navrhovali, aby sa vypustením istého ustanovenia umožnilo, aby mali niektorí vlastníci nehnuteľností nárok na spätnú jednorazovú náhradu. Išlo by teda o určitú formu pozitívnej retroaktivity.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.