Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
REMIT workshop september 2015 - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
2. workshop OKTE k REMITu a RRM
17. septembra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

REMIT: OKTE predstavilo svoj nový informačný systém RRM

Experti zo spoločnosti OKTE, a.s., minulý týždeň v Bratislave na odbornom podujatí predstavili nový informačný systém (IS) RRM OKTE, jednotlivé zmluvy pre účastníkov trhu a tiež nové grafické užívateľské rozhrania portálov ISOT (IS organizátora trhu) a ISZO (IS zúčtovateľa odchýlok).

Riaditeľ spoločnosti Michal Cabala nasmeroval účastníkov v poradí už druhého workshopu zameraného na tému REMITu na webstránku OKTE, kde sú už zverejnené zmluvy týkajúce sa vykazovania transakcií, resp. poskytovania údajov pre ich oznamovanie európskej agentúre ACER, ktoré budú musieť účastníci trhu s OKTE podpísať.

Vykazovanie transakcií cez IS RRM OKTE pre účastníkov jeho krátkodobého trhu (portál ISOT) je zahrnuté v regulovaných poplatkoch za činnosť organizovania a vyhodnocovania krátkodobého trhu s elektrinou, ktoré sa v rokoch 2015 a 2016 nebudú zvyšovať. Pre prípravu dát podľa požiadaviek legislatívy REMIT firmy obchodujúce cez ISOT musia s OKTE podpísať dodatok k súčasnej zmluve.

Ak sa firma pri reportovaní údajov z organizovaného trhu s elektrinou rozhodne pre OKTE ako RRM, podpíše aj zmluvu o vykazovaní transakcií. Ňou sa OKTE zaväzuje bezodplatne zasielať dáta o transakciách uskutočnených na ISOT za podmienok stanovených v zmluve.

Spoločnosť už publikovala cenník za sprostredkovanie vykazovania tzv. OTC transakcií v rámci druhej etapy, ktorá sa spustí 7. apríla 2016. Cenník sa odvíja od počtu vykazovaných obchodov a pokynov a skladá sa z fixnej a variabilnej zložky. Ceny za tieto služby sa môžu jednostranne meniť, o čom OKTE informuje účastníkov vopred v lehote aspoň jedného mesiaca pred ich účinnosťou.

Multifunkčné OKTE

Spoločnosť OKTE bola zaevidovaná ako Registrovaný oznamovací mechanizmus (RRM) v rámci implementácie nariadenia REMIT dňa 20. augusta. Dnes európska agentúra ACER eviduje 24 RRM.

„Podľa našich informácií sa v súčasnosti za RRM nedokáže zaregistrovať nikto okrem organizovaných trhov, hlavne kvôli kapacitným obmedzeniam,“ uviedol Martin Sliva. Hoci záujem je veľký, len málo subjektov dokáže zvládnuť náročný päťstupňový proces registrácie za RRM a splniť všetky technické, legislatívne a administratívne požiadavky.

Na OKTE tiež prešla časť povinností jej materskej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), napr. nahlasovanie finálnych nominácií z bilaterálnych aukcií a zmlúv na prenos elektriny. Okrem toho OKTE môže oznamovať transakcie aj za iné organizované trhy. Zmluvu už podpísala so spoločnosťou SPX. Obchodníci aktívni na tejto platforme nemusia podpisovať samostatnú zmluvu s OKTE, ale zmluvné vzťahy si upravia s SPX.

Martin Sliva zdôraznil, že povinné reportovanie štandardných kontraktov podľa legislatívy REMIT sa spustí už o tri týždne 7. októbra. Druhá etapa pre oznamovanie OTC resp. bilaterálnych a neštandardných kontraktov bude nasledovať od 7. apríla 2016. Prítomným tiež načrtol skladbu registrovaných štandardných transakcií v informačnom systéme ACERu (stav k 26.8.2015):

Zdroj: OKTE, a.s.

Domáce úlohy

Samotné subjekty si však musia najprv splniť svoje „domáce úlohy“. Predpokladom pre uzavretie akejkoľvek zmluvy v súvislosti s REMITom je totiž mať pridelený ACER kód, ktorý získajú v nadväznosti na registráciu u národného regulátora.

Následne môžu účastníci trhu uzavrieť s OKTE tri typy dohôd:

  • Dodatok k Zmluve o prístupe a podmienkach účasti na krátkodobom cezhraničnom trhu s elektrinou (účinnosť od 7.10.2015)
  • Zmluvu o vykazovaní transakcií uskutočnených na organizovanom krátkodobom cezhraničnom trhu s elektrinou (účinnosť od 7.10.2015)
  • Zmluvu o poskytovaní údajov pre oznamovanie údajov podľa REMITu (účinnosť od 7.4.2016).

Po podpise zmluvy o vykazovaní transakcií si môžu účastníci už v druhej polovici septembra otestovať systém RRM OKTE. Prevádzka systému bude automatizovaná, okrem podpisu dodatku a zmluvy teda nebude potrebná žiadna ďalšia súčinnosť zo strany subjektu. Pred spustením 2. fázy reportovania bude tiež pripravené testovanie, a to v mesiacoch február a marec 2016. Toto oznamovanie bude prebiehať po nahratí dát do systému RRM OKTE účastníkom trhu s elektrinou a plynom, ktorý si bude musieť sám urobiť konverziu obchodných dát do schém predpísaných ACER. OKTE pripravuje aktualizáciu webovej stránky, kde zverejní tieto schémy a postupy pre poskytovanie údajov.

Podľa slov Michala Bolečka je pre splnenie povinností vykazovania transakcií uskutočnených na organizovanom krátkodobom trhu nutné dodatok a zmluvu podpísať najneskôr 18. septembra, pri ostatných transakciách reportovaných od 7. apríla 2016 bude treba zmluvu podpísať  do 19. marca 2016.

Nové portály

Workshopu OKTE sa zúčastnilo viac než 100 prihlásených zástupcov účastníkov trhu s elektrinou a plynom. Ďalší odborníci spoločnosti OKTE im predstavili nielen detaily systému RRM OKTE, ale tiež nové grafické prostredie systémov ISOT a ISZO. K ich redizajnu dochádza z dôvodu prechodu na jednotné užívateľské prostredie informačných systémov OKTE s cieľom zlepšiť užívateľský komfort zákazníkov. Všetky pôvodné funkcionality však zostanú zachované.

Testovanie novej podoby ISOT a ISZO je naplánované začiatkom októbra. Asi mesiac budú paralelne fungovať staré i nové formáty, následne sa prejde na nové portály.

Zdroj: OKTE, a.s.

Prezentácie z 2. workshopu k implementácii REMIT a službám RRM sú dostupné na webstránke OKTE.

© text a foto: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.