Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Holjencik URSO Martin - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jozef Holjenčík 8.9.2016 v Martine
25. januára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Odchodom šéfa ÚRSO sa bude zaoberať koalícia

Predseda vlády Robert Fico po jej rokovaní potvrdil, že predseda ÚRSO dnes podpíše nové cenové rozhodnutia, ktoré v prípade elektrickej energie na území stredného Slovenska, v pôsobnosti Stredoslovenskej energetiky, idú na úroveň roku 2016.

„Všetci dostanú nové faktúry, pokiaľ ide o SSE-Distribúciu. Tieto zálohové platby, ktoré sú vyrátané na konkrétne mesiace by mali byť plus-mínus na úrovni roku 2016,“ uviedol premiér.

Diskusie sa viedli aj o situácii s platbami za distribúciu elektriny na území západného a východného Slovenska. Podľa Fica Západoslovenská distribučná neeviduje reklamácie zo strany spotrebiteľov a navrhuje, aby prijaté cenové rozhodnutia zostali na súčasnej úrovni. „Vo VSD evidujú ojedinelé reklamácie zo strany spotrebiteľov, tieto ale riešia individuálne,“ dodal premiér.

Tiež sa ruší rozhodnutie vydané pre SPP-Distribúciu, ktorá distribuuje plyn po celom území Slovenska. Aj toto nové rozhodnutie má byť postavené na kritériách z roku 2016.

Ne/kontrola štátu

Jediným akcionárom SPP-Distribúcie, je spoločnosť SPP-Infrastructure, v ktorej má 51% väčšinu ministerstvo hospodárstva. Štát má akcionársku väčšinu aj v Stredoslovenskej energetike.

Na otázku ohľadom toho, či nezlyhali nominanti štátu v jednotlivých firmách, premiér uviedol, že štát „nemá žiadnu kontrolnú ani riadiacu právomoc v týchto inštitúciách“.

Cenové návrhy, ktoré všetky distribučné spoločnosti predložili regulátorovi na schválenie, ale predtým muselo odobriť valné zhromaždenie firiem. Bez súhlasu štátu by návrhy neboli úplné a ÚRSO by cenové konania zastavil. Vo valných zhromaždeniach distribútorov štát väčšinu má.

V konaní zástupcov štátu v energetických spoločnostiach premiér zatiaľ problém nevidí. Požiadal však ministra hospodárstva, aby štátnych nominantov vo firmách požiadal, aby „podstatne dôslednejšie minimálne sledovali, čo sa v týchto firmách deje“.

„Ak zistíme nejaké pochybenia, tak títo ľudia budú jednoducho vymenení,“ podotkol predseda vlá

Ceny komodít

Predseda vlády pripomenul, že ceny elektriny ani plynu na trhoch nestúpajú, preto nie je dôvod zvyšovať koncové ceny za ich dodávku.

Regulačný úrad už od jari minulého roka zverejňuje vývoj cien oboch komodít na burzách, ktorých hodnoty vstupujú aj do ním stanovených maximálnych cien.

Zdroj: ÚRSO

O predsedovi bude rokovať koalícia

„Vzal som na vedomie politické vyhlásenie koaličného partnera,“ reagoval premiér na otázku, či predseda ÚRSO zostáva vo funkcii. Včera na odchod Jozefa Holjenčíka vyzvala Slovenská národná strana. Táto téma podľa Fica zostáva naďalej otvorená. „Sadneme si s koaličnými partnermi a budeme túto požiadavku objektívne riešiť,“ uviedol predseda vlády.

Situáciu sleduje aj tretia koaličná strana. „Zaujímajú nás dôvody, ktoré Úrad pre reguláciu sieťových odvetví viedli k spornému postupu. Zároveň by sme uvítali opatrenia, ktoré obsiahnu všetky kraje, nie len stredoslovenský. Považujeme za dôležité, aby posty predsedu ÚRSO a Regulačnej rady sa v budúcnosti oddelili,“ uviedla strana Most-Híd pre Denník N.

Dodatočne zaslané stanovisko ÚRSO k novým cenovým rozhodnutiam, nájdete na tomto odkaze.

© Text a foto: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.