Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
30. marca 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

ERÚ: Obnoviteľné zdroje sú v Česku na vzostupe

Česká republika zažíva za posledné roky rozmach obnoviteľných zdrojov energie. Podiel výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov je v Česku v súčasnosti na úrovni viac než 8 %. Takmer polovicu týchto zdrojov tvoria veterné elektrárne, rastie aj podiel biomasy a bioplynu.

Najnovšie informácie zverejnil predseda Energetického regulačného úradu (ERÚ) Josef Fiřt. V štatistikách však chýbajú niektoré lokálne zdroje. Špecifickou kategóriou sú fotovoltaické elektrárne.

Do konca februára 2011, kedy v Česku skončila finančná podpora solárnych zdrojov vybudovaných na voľnej ploche, bol celkový inštalovaný výkon solárnych elektrární približne 1900 MW. Ešte na konci roku 2010 to bolo približne o 80 MW menej.

Počet solárnych elektrárni v Česku za posledné roky prudko narástol. Zatiaľ čo v roku 2007 ich bolo len 249, len rok na to sa ich počet zvýšil na 1475 a koncom roku 2009 ich bolo už cez šesť tisíc. Pred dvoma rokmi bol inštalovaný výkon fotovoltaických elektrární okolo 500 MW, dnes je to takmer štvornásobok.

V ČR podľa štatistík ERÚ rastie aj počet iných alternatívnych zdrojov elektrickej energie. Koncom minulého roku bolo v prevádzke 93 veterných elektrární s inštalovaným výkonom 215 MW. Rastie aj výroba elektriny z bioplynu. K januáru 2011 bolo v Česku evidovaných 180 takýchto prevádzok s výkonom 103,02 MW.

Obnoviteľné zdroje dnes podľa Fiřta tvoria zhruba 10 % ich ceny pre zákazníkov, čo je napríklad viac než prenos elektriny a systémová služba ČEPS. „Situácia je v tomto smere zlá, ale mohla by byť aj horšia. Pokiaľ by nedošlo k legislatívnym zmenám, tak by sme sa dostali na 14 %, čo by bol pre mnohé firmy likvidačný stav,“ uviedol Fiřt.

V štruktúre zdrojov vo výrobe elektrickej energie je aj naďalej kľúčové hnedé uhlie a jadro. Tieto zdroje sú podľa Fiřta nenahraditeľné a alternatívne zdroje sú iba doplnkové. ČR má podľa Fiřta zdroje diverzifikované, a to je prednosť. ČR zároveň v posledných rokoch vyrába viac elektrickej energie, než je v krajine spotreba a je silnou exportnou krajinou.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.