Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Grecko-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Grécko. Foto: Flickr.com/photographerglen
25. júna 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Obchodníci s elektrinou obmedzujú dodávky do Grécka

Grécky prevádzkovateľ elektrickej siete Laghi podľa súdnych dokumentov dlhuje zahraničným a domácim dodávateľom 327 miliónov eur. Jeho tržby totiž klesli v dôsledku hospodárskej recesie a neochoty množstva Grékov platiť účty za elektrinu.

K obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok elektriny do Grécka podľa zdrojov agentúry Reuters prikročili minimálne štyri obchodné spoločnosti zo Švajčiarska, Talianska, Bulharska a Nemecka.

„Výrazne sme znížili objem dodávok, aby sme dostali pod kontrolu riziko v Grécku, ktoré je dôsledkom oneskorených platieb,“ uviedol jeden zo švajčiarskych obchodníkov, ktorý si neželal byť menovaný.

Pokles dovozu elektriny už viedol k výraznému nárastu jej ceny na gréckom trhu. Ceny tlačí nahor aj teplé počasie. Prudký pokles dovozu elektriny by podľa agentúry Reuters mohol v spojení s dlhodobejšie vlnou horúčav spôsobiť výpadky elektrického prúdu v čase vrcholiacej turistickej sezóny. Cestovný ruch pritom predstavuje jeden z mála významných devízových zdrojov gréckej ekonomiky.

Grécko vlani navštívilo celkom 16 miliónov turistov. Cestovný ruch sa podieľa 15 % na gréckom HDP a zaisťuje pätinu pracovných miest v krajine. Grécka miera nezamestnanosti sa v prvom štvrťroku vyšplhala na rekordných 22,6 %. V minulom treťom štvrťroku, ktoré zahŕňa letnú sezónu, sa dovoz podieľal na celkovej spotrebe elektriny v Grécku viac ako desiatimi percentami, napísala agentúra Reuters.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.