Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gazprom-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Mitya Aleshkovsky (licencia Creative Commons)
31. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

O lukratívnych zákazkách Gazpromu údajne rozhoduje Putin, tvrdí ruská tlač

Ruský denník Vedomosti obvinil Gazprom z manipulácie verejných tendrov. Monopolný vývozca ruského plynu si vyberá väčšinu dodávateľov prostredníctvom súťaží. Podiel víťazov tendrov na dodávkach dokonca podľa hovorcu firmy v rokoch 2005 až 2009 vzrástol z 22 % na viac ako 88 %. Podľa denníka však v súťažiach môže uspieť nezainteresovaná firma bez kontaktov len veľmi ťažko. Najvýhodnejšie pozície už dávno zaujali podnikatelia, ktorých výber vraj nebol náhodný.

„Napríklad potrubiami koncern zásobujú Putinovi petrohradskí známi Arkadij a Boris Rotenbergovci a partneri Putinovho študentského priateľa Viktora Chmarina. V rokoch 2005 až 2010 firmy Rotenbergovcov a Chmarina zvíťazili v 45 zo 48 tendrov Gazpromu na dodávku potrubí a spojovacích prvkov. Dve tretiny súťaží na stavbu a rekonštrukciu objektov Gazpromu v minulom roku vyhrali Strojgazmontaž Arkadije Rotenberga a Strojgazkonsalting Zijada Manasira. 10 % percent Strojgazkonsaltingu patrí dcére Putinovho kamaráta z mladosti Alexandra Grigorjeva,“ píše denník Vedomosti. 

Výhodnými dohodami údajne nepohŕdajú ani firmy spojené s vrcholovými manažérmi koncernu. Denník sa dopátral takýchto prepojení u 3 zo 17 členov vedenia Gazpromu. Napríklad manželka jedného z členov vedenia, pôvodnou profesiou učiteľka fyziky vo francúzskom jazyku, sa spolu s príbuznými ďalšieho manažéra stala spolumajiteľkou moskovskej firmy Intersiltech. Tá s miliardovými ziskami obchoduje prostredníctvom potrubia vo vlastníctve Rotenbergovcov.

Ruská legislatíva je málo prísna

Manažéri konflikt záujmov popierajú. Tvrdia, že súťaže efektívne znižujú ceny dodávok a to dokonca i pod úroveň cien na trhu. Napríklad cena potrubí dodaného v roku 2010 pre plynovod, ktorý spája Sachalin s Chabarovskom a Vladivostokom predstavoval len 52.800 rubľov za tonu hoci cena na trhu prevyšovala 56.500 rubľov.

„V západnej firme by odhalenia podobných zväzkov vnútorným auditom viedlo k vyšetrovaniu a k možným prepusteniam. Ale v Rusku nie sú zákony natoľko dokonalé a vrcholným manažérom Gazpromu nič nehrozí,“ skonštatovala šéfka ruskej pobočky protikorupčnej organizácie Jelena Panfilovová.

Agvan Mikaeljan z poradenskej spoločnosti Finexpertiza pripúšťa, že pravidlá pre dodávateľov nie sú dokonalé a dodávky sú úrodnou pôdou pre machinácie. Domnieva sa však, že nákupy koncernu sa nedajú posudzovať len z tohto hľadiska. „Napríklad normálne môže vyhrať firma, ktorá nemá žiadne skúsenosti, ale ponúka dumpingové ceny, ale potom kontrakt buď nesplní alebo dodá čosi nepotrebné. Nakupovať „u svojich“, ktorých môžu dodať kvalitné služby, je niekedy spoľahlivejšie ako „u cudzích“,“ dodal.

Wikileaks: Gazprom je „korupčná obluda“

Internetový portál WikiLeaks tento mesiac zverejnil dôverné depeše amerického veľvyslanca v Moskve Johna Beyrleho. Vypláva z nich, že ambície Kremľa zmeniť Gazprom v mocnú globálnu firmu narážajú na staré sovietske myslenie, slabý management a korupciu. Podľa Beyrleho je Gazprom skorumpovanou a ťažkopádnou obludou, ktorá sa chová ako sovietske ministerstvo plynárenského priemyslu a premiér Putin umožňuje ruskej elite parazitovať na výnosoch z predaja energií. „Gazprom je presne tým, čo by som očakával od štátneho monopolu ovládajúceho obrovský majetok – neúčinnou, politicky riadenou a skorumpovanou inštitúciou, “ uviedol americký diplomat.

Podľa odhadov je dnes trhová hodnota Gazpromu okolo 150 mld. amerických dolárov. V čase pred globálnou krízou sa odhadovala na zhruba 350 miliárd amerických dolárov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.