Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
26. novembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

O čom to pán Fico hovorí?

Robert Fico, predseda opozičnej strany SMER-SD a bývalý predseda vlády, na svojej tlačovej konferencii 23. novembra 2010 vyhlásil, že on a jeho politickí kolegovia nie sú spokojní o.i. so zvolením Ľubora Benkoviča, nominanta SaS, za predsedu Dozornej rady štátnej akciovej spoločnosti Slovenská elektrizačná a prenosová sústava (SEPS).

Čo pán Fico pánovi Benkovičovi vyčíta:

  • že daroval v roku 2010 strane SaS finančný dar v objeme 80 tis. eur (2,4 mil. Sk),
  • a že podľa Obchodného registra figuruje v spoločnosti s ručením obmedzeným TRANSENERGO, ktorá sa údajne „preukázateľne zaoberá kúpou a predajom elektrickej energie“.

Právnik obviňuje na základe „porovnania“

„Urobíme také prvé porovnanie: Darca pre politickú stranu SaS v roku 2010 dáva sumu 80 tis. eur, za to dostane hneď po nástupe politickej strany k moci významnú funkciu predsedu Dozornej rady SEPS, najvýznamnejšej energetickej slovenskej spoločnosti,“ vyhlásil Robert Fico.

K spoločnosti TRANSENERGO doplnil, že „ide o spoločnosť, ktorá sa preukázateľne zaoberá kúpou a predajom elektrickej energie  [..] Obchodníci s energiou sa nevedia bez SEPS pohnúť.“

Záver je podľa neho jednoznačný: „Podľa nás ide o jasný príklad straníckeho klientelizmu.“

Klientelizmus alebo transparentnosť?

Pokiaľ ide o finančný dar pána Benkoviča strane SaS, treba zdôrazniť to, že ho strana priznala podľa pravidiel. To konštatujem ako fakt, netreba za tým hľadať žiadny dôkaz pre alebo proti údajnému straníckemu klientelizmu, i keď na druhej strane je to skôr prejav transparentnosti než opaku.

Oveľa dôležitejšie je však pozrieť sa na to, kto bol (je) Ľubor Benkovič v rámci SaS. Minister Juraj Miškov v augustovom rozhovore pre náš portál o ňom povedal, že je to „hlavný odborník a líder SaS v oblasti energetiky“.

A je preto racionálnou voľbou, ak na post v dozornej rade najdôležitejšej energetickej spoločnosti na Slovensku (takto označil SEPS Robert Fico) rezortný minister nominuje toho najlepšieho, koho má k dispozícii. Naviac, členovia dozorných rád sú v prípade štátnych akciových spoločností vždy stranícki nominanti, keďže z titulu ich právomocí a funkcie vyplýva, že dôležitá pri výbere je i lojálnosť. Neviem teda, prečo sa bývalý pán premiér takejto voľbe diví.

Obchoduje TRANSENERGO s elektrinou?

Druhou námietkou Roberta Fica voči Ľuborovi Benkovičovi je, že podľa Obchodného registra SR figuruje vo firme TRANSENERGO, spol. s r.o., pričom ako prvá činnosť sa v jej výpise uvádza „kúpa tovaru za účelom jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod), najmä pevných, tekutých a plynných palív, elektrickej energie, kovových surovín a polotovarov“.

Premiérovi informácie z OR SR stačili na to, aby konštatoval, že firma sa „preukázateľne zaoberá“ obchodovaním s elektrickou energiou.

Aktivity zapísané v OR SR sú jedna vec, vydané povolenia Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) druhá vec. Na stránke ÚRSO sa nachádza zoznam všetkých subjektov, ktoré majú vydané povolenia pre obchodovanie v elektroenergetike, plynárenstve, tepelnej energetike a v oblasti obchodovania s pohonnými látkami a ropou. Spoločnosť TRANSENERGO však nefiguruje ani v jednom z takýchto zoznamov, teda ani v oblasti elektroenergetiky. S elektrickou energiou preto jednoducho nemôže obchodovať.

O čom to teda predseda SMER-SD na tlačovej konferencii 23. novembra 2010 hovoril?

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.