Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
poulicna lampa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Pouličná lampa (verejné osvetlenie). Zdroj: Flickr.com/Inspire Kelly
11. októbra 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Nové pouličné osvetlenie ušetrí českému mestu vyše 22-tis. eur ročne

Mesto odhaduje návratnosť obstarania a montáže lámp na štyri až päť rokov. „Firma garantuje minimálne 75-percentnú úsporu elektrickej energie, čo vychádza ročne na 22-tis. eur vrátane úspor na údržbe,“ uviedla Dušková. Mesto bude nové osvetlenie splácať od januára 2013 do konca októbra 2016 práve z úspor za elektrickú energiu.

Nové lampy sa už začínajú objavovať v uliciach mesta, vymenia sa tiež lampy nad cestami, ktoré majú najväčšiu spotrebu elektrickej energie. „Na niektorých spínacích bodoch v meste sú už inštalované regulátory napätia, ktoré tiež znižujú spotrebu energie,“ vysvetlila hovorkyňa parametre, podľa ktorých mesto vyberalo ulice, kde sa objavia úsporné lampy.

Úspora 22-tis. eur ročne má pre mesto s 15-tis. obyvateľmi veľký význam. Tento rok hospodári približne s 13 mil. eur. O verejné osvetlenie sa od začiatku tohto roka stará akciová spoločnosť, v ktorej má mesto 51-percentný vlastnícky podiel.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.