Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vrtná ropná plošina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / mikebaird (licencia Creative Commons)
9. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Nové náleziská ropy v Severnom mori

Nórska ropná spoločnosť Statoil objavila v Severnom mori nové významné nálezisko ropy. Pole Aldous Major South obsahuje v prepočte na ropu 200 až 400 miliónov barelov a je pravdepodobne  súčasťou zóny s oveľa väčšími  zásobami, oznámila viceprezidentka Statoil pre prieskum Gro Haatvedtová.

Aldous Major South sa nachádza pri Stavangeri na juhu Nórska. Ide o jednu z najpreskúmanejších oblastí Severného mora. Minulý týždeň tu vŕtacia súprava americkej firmy Transocean narazila na ropný stĺpec vysoký 65 metrov. Statoil cez víkend po odhade veľkosti náleziská označil oblasť za „rezervoár vynikajúcej kvality“.

„Severné more je úžasná panva – nikdy neprestane dávať niečo nové,“ povedala Haatvedtová agentúre Reuters. „Hoci nejde výslovne o obrovské pole,v medzinárodnom meradle predstavuje významný objav,“ podotkla.

Haatvedtová prirovnala význam nového náleziska k objaveniu poľa Norne v Severnom mori v roku 1997, kde sa stále ťaží 34 tis. barelov ropy denne, a s nedávnym objavom pola Skrugard v Barentsovom mori. Statoil tam v apríli tohto roka odhadol objem zásob na 150 až 250 miliónov barelov ropy a naznačil, že skutočné zásoby môžu byť dokonca  až dvojnásobné.

Statoil disponuje 40% na Aldous Major South a vlastní na neho licenciu. Jeho partnermi sú ďalšie nórske firmy Petoro a Det Norsks Oljeselskap. Desať percent na poli má švédska Lundin Petroleum, ktorá kontroluje niektoré oblasti pripadajúce k novému nálezisku.

Text: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.