Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
datacentrum
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračbá snímka: Datacentrum. Foto: Flickr.com/Robert Scoble (Licencia Creative Commons)
15. decembra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Nové modulárne jednotky pre datacentrá sú rýchlejšie, flexibilnejšie a efektívnejšie

Podľa spoločnosti Schneider Electric pomáha modulárny prístup k výstavbe dátových centier odstrániť zbytočnú zložitosť procesu a umožňuje úsporu času a finančných prostriedkov vynaložených na stavbu a integráciu.

Vo svojom prejave na konferencii Datacenter Dynamics Converged v Londýne Tony Day, globálny riaditeľ projektov pre datacentrá a profesionálne služby uviedol, že moduly majú oproti tradičným kamenným datacentrám nasledujúce výhody:

  • dajú sa rýchlejšie zostaviť (v priebehu 4 týždňov je systém plne funkčný)
  • možno ich škálovať
  • pri výkone dosahujú maximálnu energetickú účinnosť
  • používajú vyrábané diely, obmedzujú výrobné chyby a redukujú čas vynalozeny na celkove dizajnovanie a inštaláciu

„V modularite je kľúčovou štandardizácia“ povedal Day. „Ide o to, že potreby našich zákazníkov sú rôzne a individuálne, preto treba k ich požiadavkám pristupovať osobitne.“

Napájacie moduly ponúkajú vysoko účinné UPS, ktoré sú škálovateľné a odolné voči chybám. Tvoria ich  hot-swap moduly, ktoré umožňujú užívateľom pay-as-you-grow ( tzn. že v prípade potreby, klient si môže dokúpiť ďalšie moduly), prístup k ochrane napájania a minimalizáciu času potrebného na opravu.

Medzi ďalšie vlastnosti patria oddelené miestnosti pre batérie, kabeláž a plne integrovaný systém chladenia. Moduly možno osadiť na seba alebo vedľa seba. Transport je tiež veľmi jednoduchý, nakoľko ich rozmery umožňujú prevoz po cestných komunikáciách.

Integrované chladiace moduly môžu pracovať v širokom rozsahu teplôt, a to od -25 až do 50 stupňov Celzia. Skladajú sa zo šiestich 100kW jednotiek a sú odolne voči chybám v konfigurácii N+1.

„V súčasnosti sú na trhu k dispozícii moduly len v 500kW verzii, no rozširujeme verzie na 750kW a 1MW,“ uviedol Day.

Zatiaľ bude väčšina zákazníkov pridávať rôzne moduly už k existujúcim kamenným dátový centrám. Eventuálne by priemysel mohol v budúcnosti prejsť na kompletný modulárny model. Poskytovatelia cloud služieb sa uberajú práve týmto smerom, pretože potrebujú masívnu škálovateľnosť.

„Ak by sme sa vrátili o pár rokov späť, povedal by som ľudom, dajte svoju IT infraštruktúru do kontajnera. Väčšina z nich by nesúhlasila, no pre cloud to je ideálne riešenie“ povedal Day. „Ak vám v cloud farme stačí jeden modul, pokojne sa presuniete do ďalšieho“.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.