Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynovod OPAL - OPAL
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: OPAL
31. októbra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Nord Stream 2 o krok vpred, Brusel súhlasí s väčším využitím plynovodu Opal

Rusko získa väčší prístup k plynovodu Opal v Nemecku, rozhodla koncom minulého týždňa Európska komisia (EK). Gazprom mohol doteraz využívať potrubie, ktoré sa na severovýchode spolkovej krajiny napája na Nord Stream, len na 50 % svojej kapacity. Po novom ale získava ruský monopolný vývozca možnosť rezervovať si za istých okolností ďalších 12,8 miliárd kubíkov  dodatočnej kapacity plynu od prevádzkovateľa plynovodného potrubia. Konkurenti Gazpromu získajú podľa verdiktu Komisie prednostné právo využiť 20 % krátkodobej prepravnej kapacity.

Plynovod Opal s dĺžkou 473 kilometrov disponuje ročnou kapacitou 36,5 miliárd metrov kubických plynu. Do prevádzky bol uvedený v roku 2011 a prepája potrubie Nord Stream s európskou plynárenskou infraštruktúrou, konkrétne od nemeckého mesta Lubmin poblíž Greifswaldu do mesta Olbernhau blízko hraníc s Českom. Tam sa napája na plynovod Gazela.

Gazprom sa dožadoval zmeny na regulačnom úrade v Nemecku už niekoľko rokov. Tamojší Spolkový úrad pre reguláciu prenosových sietí (Bundesnetzagentur) podmieňoval väčšie využitie kapacity plynovodu povolením zo strany Bruselu. Verdikt EK priniesol rozporuplné reakcie. „Je to veľmi dobré pre Gazprom, veľmi dobré pre Európu a veľmi zlé pre Ukrajinu,” citovala agentúra Reuters Thierryho Brosa, výskumného pracovníka z Oxford Institute of Energy Studies.

Podľa Komisie nemá jej rozhodnutie platné do roku 2033 žiadnu politickú rovinu, naopak má posilniť konkurenciu na trhu. Väčšia kapacita plynovodu Opal má tiež súvisieť s klesajúcimi dodávkami zemného plynu zo Severného mora a Holandska. Najväčšia vlna odporu sa zdvihla v Poľsku a na Ukrajine. Štátny dodávateľ Naftogaz v predvečer rozhodnutia Bruselu varoval, že odstránenie limitu pre Gazprom môže ochudobniť Kyjev o zhruba 425 miliónov dolárov na tranzitných poplatkoch. Kritikou nešetril ani poľský dodávateľ PGNiG. Ten dokonca hrozí, že Komisiu a nemeckú Bundesnetzagentur zažaluje kvôli porušeniu 3. energetického balíčka.

Zrušenie kapacitného obmedzenia zo strany EK vytvára perspektívu pre kontroverzný projekt Nord Stream 2. Jeho plánovaná výstavba  rozdeľuje krajiny EÚ. Slovensko patrí do skupiny silných odporcov projektu. Ak by Gazprom odklonil prepravu cez územie Ukrajiny, slovenský prepravca by utrpel finančné straty. Eustream má zmluvu s Gazpromom do roku 2028. Vďaka klauzule „ship-or-pay“ musia Rusi platiť za kapacity bez ohľadu na to, či ich využívajú alebo nie.

© energia.sk

Ilustračná foto: OPAL

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.