Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
prenosy elektriny mapa Slovensko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: energia.sk
17. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Nie do každej susednej krajiny elektrinu vyvážame

Slovensko sa v prvom polroku 2011 opäť stalo čistým vývozcom elektrickej energie, aj keď len mierne a zatiaľ iba počas šiestich mesiacov. Na mieste je ale i tak otázka, čo to pre našu krajinu znamená. Všeobecná odpoveď by mohla znieť, že je to dobré vysvedčenie pre slovenskú elektroenergetiku, ktorá sa za ostatných 5 rokov dokázala vyrovnať so zatvorením jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. V1-ku bolo potrebné vypnúť vzhľadom na medzinárodný záväzok, ku ktorému sa SR zaviazala v prístupovej zmluve s Európskou úniou. Byť štatistickým vývozcom tiež znamená, že Slovensko je „na papieri“ sebestačné a teda elektroenergeticky zabezpečené.

Kam Slovensko vyváža a odkiaľ dováža?

Či je krajina čistým vývozcom alebo dovozcom elektrickej energie, o tom rozhoduje rozdiel objemov elektrickej energie, ktorá sa vyrobí v zdrojoch na území krajiny a ktorá sa spotrebuje vo všetkých odberných miestach v rovnakej krajine. Podľa informácií spoločnosti Slovenské elektrárne – Enel, rozdiel medzi výrobou a spotrebou dosiahol za prvý polrok 2011 objem 0,2 TWh v prospech výroby. To znamená, že Slovensko mohlo do okolitých krajín, s ktorými má prenosové prepojenia, vyviezť teoreticky takýto objem elektrickej energie.

Skutočné saldo za všetky štyri cezhraničné profily (ČR, Maďarsko, Poľsko a Ukrajina) tvorilo v prvom polroku 2011 podľa nameraných dát na dispečingu správcu prenosovej sústavy SEPS súhrnne 0,14 TWh v prospech exportu. Namerané dáta prenosov (export a import) na cezhraničných profiloch, vrátane prenosov cez vedenia s napätím 110 a 22 kV, sú za obdobie 1.1.2011 – 30.6.2011 nasledovné:

Profil Import (MWh) Export (MWh)
SK – CZ 2.421.714 220.856
SK – UA 155.449 430.666
SK – HU 4.910 3.033.136
SK – PL 989.787 26.571
Spolu 3.571.860 3.711.229

Tabuľka – zdroj: SEPS, a.s.

Z čísel vyplýva, že Slovensko bolo aj podľa skutočných tokov čistým exportérom elektrickej energie. Rozmenené na drobné, bolo však čistým exportérom len na cezhraničnom profile s Maďarskom (saldo exportu 3,03 TWh) a s Ukrajinou (saldo exportu 0,28 TWh). Na druhej strane však má slovenská elektroenergetika negatívnu obchodnú bilanciu s Českou republikou (saldo importu 2,20 TWh) a s Poľskom (saldo importu 0,96 TWh).

Obchod s Českom a Poľskom kľúčový

Z aktuálnych čísel vyplýva, že z hľadiska energetickej bezpečnosti je pre Slovensko strategické najmä Česko a v druhom rade Poľsko. Ani nie tak pre hrozbu, že by nebolo čo z týchto krajín v budúcnosti dovážať pre nepredvídateľné okolnosti, ale skôr pre nemecké rozhodnutie zatvoriť do roku 2022 všetky jadrové zdroje v krajine.

Odhliadnuc od polemík o tom, či je rozhodnutie Berlína správne alebo nesprávne, už dnes začína mať tamojšia prenosová sústava reálny problém. V krajine sa „dočasne“ vyplo niekoľko jadrových zdrojov a nemecká prenosová sústava 50Hertz údajne požiadala správcov prenosových sústav v okolitých krajinách o zhovievavosť počas letných špičkových odberov. S budúcim nárastom podielu OZE s odchýlkou (vietor a slnko) a s postupným vyraďovaním existujúcich jadrových kapacít pre produkovanie základnej energetickej úrovne v elektrickej sieti (tzv. base-load), v krátkodobom horizonte Nemecku hrozí možný nedostatok regulačnej elektriny. Krajiny, ktoré dokážu v takejto konštelácii nemeckej sieti poskytnúť podporu, sú okrem iného i Česko a Poľsko.

Teda okrem predpokladaného budúceho nárastu spotreby elektrickej energie na Slovensku, stavať nové veľké zdroje je racionálnou prípravou aj na to, aby mohli Poľsko a Česko vyvážať menej elektriny na Slovensko a poskytnúť viac podpory pre Nemecko, ktoré to v nadchádzajúcich rokoch nebude mať ľahké.

Opodstatnené prepojenie trhu s Maďarskom

Výrazne pozitívna obchodná bilancia na slovensko-maďarskom cezhraničnom profile je potvrdením správnosti už začatého procesu pripájania sa Maďarska k česko-slovenskému prepojenému dennému trhu s elektrinou. Slovenský trh je tým likvidnejší, čím viac sa obchodované ceny približujú k cenám na maďarskom profile. Hľadiac na obchodnú bilanciu, netreba ani príliš hádať, prečo to tak je.

Z hľadiska cezhraničného obchodu s elektrickou energiou je pre Slovensko kľúčovým odberateľom Maďarsko. Pre porovnanie, za prvý polrok 2011 sa export cez južný profil rovnal viac ako pätine celkovej spotreby na Slovensku. Pripojenie sa Maďarska k česko-slovenskému market couplingu bude znamenať zjednodušenie obchodovania na tomto profile a preto pravdepodobne i nárast pozitívnej obchodnej bilancie Slovenska. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý sa i napriek kritike zo strany zelených aktivistov oplatí napríklad dostavať Mochovce 3 a 4.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.