Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
14. januára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Nemecký protimonopolný úrad chce na trhu s elektrinou viac konkurencie

Nemecký veľkoobchodný trh s elektrickou energiou v Nemecku ovládajú štyri spoločnosti: RWE, E.ON, EbBW a Vattenfal si spoločne delia až 80 percent trhu. Dôsledkom je, že miera konkurencie a intenzita trhovej súťaže nie sú dostatočné, konštatuje tamojší protimonopolný úrad.

Protimonopolný úrad vydal tvrdenie na základe vlastnej štúdie, ktorá v rokoch 2007 – 2008 skúmala aktivity 80 energetických firiem a 340 elektrární. Prvoradým cieľom bolo preskúmanie, či nedochádzalo v sledovanom období k zneužívaniu postavenia na trhu, resp. k porušovaniu pravidiel hospodárskej súťaže.

Znižovali firmy účelovo svoje výrobné kapacity?

Vyššie spomenuté štyri spoločnosti boli v minulosti opakovane obviňované z účelového znižovania vlastných výrobných kapacít, čím podľa kritikov sledovali rast cien. Firmy však obvinenia vždy odmietli. Aj Andreas Mundt, riaditeľ protimonopolného úradu, pre agentúru Reuters potvrdil, že neboli zistené žiadne náznaky účelového znižovania kapacít: „Nemôžeme vylúčiť, že sa to nestalo, ale žiadny dôkaz sme nanašli.“

V podobnom duchu sa vyjadrila i prezidentka Nemeckej energetickej asociácie (BDEW) Hildegarde Mullerová. Podľa nej nič nenasvedčuje tomu, že by sa na veľkoobchodnom trhu s elektrickou energiou porušoval zákon. Naopak, zdôraznila, že v krajine pôsobí asi 450 dodávateľov elektriny, čo je počet, ktorý nemá obdobu v žiadnej členskej krajine EÚ.

„Vítame konštatovanie, že dodávatelia elektrickej energie s veľkoobchodným trhom ani s cenami nemanipulujú,“ vyhlásil hovorca skupiny RWE.

Riziko existuje

Na druhej strane však štúdia preukázala, že najväčšie firmy majú dostatok možností a prostriedkov, aby významným spôsobom vedeli hýbať s cenou elektrickej energie – napríklad i blokovaním vlastných kapacít. „Štruktúra trhu v Nemecku je veľmi otvorená pre možnosť zneužívania zo strany hlavných dodávateľov,“ poznamenal na okraj štúdie šéf protimonopolného úradu.

Protimonopolný úrad preto podporuje plán spolkovej vlády vytvoriť orgán, ktorý by mal na starosti dohľad nad transparentnosťou trhu. Jeho úlohou by bol podrobný monitoring aktivít a využitia elektrární.

Mundt tiež doplnil, že požiadavkám trhu by sa mali tiež viac prispôsobiť výrobcovia elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Tie sú zatiaľ podporované formou subvencií v podobe garantovaných výkupných cien.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.