Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gunther Oettinger
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Európska komisia
3. januára 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

Nemecko vraj bude jadro využívať aj po zatvorení elektrární

„Väčšina vlád vôbec nepremýšľa o tom, že by ich odpojili. Preto budeme mať v nemeckých sieťach ďalších 40 rokov jadrovú energiu,“ uviedol Oettinger. V Európe je približne 140 jadrových elektrární.

Najstaršie nemecké jadrové prevádzky utlmili okamžite po rozhodnutí vlády, zvyšné budú postupne odstavovať od roku 2015. Berlín plánuje jadro nahradiť väčším využívaním elektrární na fosílne palivá a obnoviteľných zdrojov energie.

Podľa Oettingera sa Nemecko v budúcnosti k jadrovým elektrárňam súčasného typu nevráti, stavbu nových elektrárenských jadrových zariadení ale nevylučuje. „Výskum jadrovej fúzie, ktorá je tiež formou jadrovej energie, robí obrovské pokroky. Možno jedného dňa túto technológiu v Nemecku prijmeme,“ uviedol.

V súvislosti s nadchádzajúcimi zmenami v nemeckej energetike sa podľa Oettingera musia Nemci pripraviť na rastúce ceny elektrickej energie, ktoré sa budú zvyšovať oveľa rýchlejšie ako inflácia. Vzrastie aj riziko chudoby, pretože mnoho domácností nebude schopné platiť účty za elektrinu.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.